НОВИНИ

Президентът и бизнесът обсъдиха възможностите и пречките пред икономиката у нас

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на най-големите бизнес асоциации у нас. Обсъдиха възможностите за ускоряване на икономическия растеж и пречките пред него. А проблемите са липса на достатъчно стабилна връзка между бизнес и образование, неконкурентен пазар на електроенергия и липса на кадри.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:12, 11.12.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Повече от час продължи срещата между държавния глава и представителите на бизнес организациите.

Васил Велев, председател на АИКБ: Имаме един сравнително устойчив и не малък ръст на икономиката, който превишава значително средноевропейския и е приблизително равен на световния, но е много по-бавен от растежа на другите страни в Централна и Източна Европа. В крайна сметка се роди идеята да се свика дискусия с представители на бизнеса за ускоряване на икономическия растеж под патронажа на президента.

Президентът е бил категоричен на срещата, че не може да има успешна политика без силна икономика, както и силни икономически резултати са невъзможни без адекватна политика на държавата към бизнеса.

Обещал е подкрепа за бизнеса доколкото това позволяват правомощията му,но е напомнил и за ролята на работодателите,когато става дума за равнището на заплащането на труда и отлива на квалифицирани кадри през последните години.

Държавният глава се е изказал остро и срещу ширещата се корупция, при която по думите му някои фирми инвестират в търсенето на "точния човек" в администрацията,вместо да повишават конкурентоспособността си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инж. Мирослав Мазнев: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи
Инж. Мирослав Мазнев: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи
Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на Цариградско шосе
Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на "Цариградско шосе"