НОВИНИ

АПИ с изцяло нов проект за опасния път край Своге

Започна поставянето на нова мантинели на мястото на катастрофата край Своге. На 23 ноември прокуратурата е разрешила на АПИ подновяване на еластичната ограда и е дала едномесечен срок за работа. От пътната агенция пък са направили изцяло нов проект за съоръжението.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:49, 11.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Точно в опасния завой край Своге мантинелата вече е сменена с нова - двойна. От днес се монтира и тази на мястото, където в края на август автобус полетя в пропастта, а живота си загубиха 20 души. Еластичното съоръжение също ще бъде двойно и поставено веднага след края на пътното платно.

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: Това е решение на пътната агенция да бъде от по-висок клас, за да предпазим от всякакви възможности от инциденти, такива каквито се случиха. Това е интересът на хората наистина. Ще бъде монтирана на края на бордюра, там където би трябвало да се монтира такава ограничителна система.

Старата мантинела, която пази пешеходците от падане в дерето ще остане. Ще се изгради и пешеходен надлез за пресичане. Работата по безопасността на пътя няма да приключи само с участъка, в който стана тежката катастрофа.

Инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ: Ще продължим проектирането на участъка до надграждането на ограничителни системи съгласно един доклад на Одита по пътна безопасност, който имаме. И така участъка от София до Мездра ще бъде напълно обезопасен, каквото е и общественото очакване.

Очакваните повече приходи от тол-таксите за товарни превози ще позволи на АПИ да започне и изграждането на изцяло нови системи с интерактивни табла за управление на трафика в реално време, както и за пренасочване на движението при необходимост.

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: И в момента е обявена процедура и тече срок за подаване на оферти за изграждане на такава интелигентна система. Това е по автомагистрала "Тракия" и по-специално в района на тунела "Траянови врата" за управление на трафика в тунела и този участък.

Така наречените "интелигентни системи" ще бъдат изграждани първо по магистралите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на Цариградско шосе
Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на "Цариградско шосе"
В Още от деня: Тома Биков и Христо Проданов в спор за интервюто на президента
В "Още от деня": Тома Биков и Христо Проданов в спор за интервюто на президента