НОВИНИ

Над 46 000 студенти се включиха в "Студентски практики"

Над 46 000 студенти се включиха в студентски практики по оперативна програма "Наука и образование". Проектът беше на стойност над 35 млн. лева, като целта е още докато учат младите хора да се подготвят за пазара на труда. Заради успешното изпълнение на проекта, Министерството на образованието има намерение да го продължи с пари от бюджета и с още европейски средства.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:22, 11.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

За почти три години студентите са били приети от над 6000 работодатели, а менторите, които са ги обучавали са били 11 000 души. Най-често в практиките са участвали икономисти, педагози, юристи. Интересно е, че повече от половината студенти по медицина у нас са се възползвали от обученията.

Виолета Недялкова, 2 курс " Медицина", МУ- София: Изключително полезни са особено в специалности като медицината, тъй като тук става дума за човешки животи и лекарите, освен да знаят много неща, трябва и да могат.

Виолета е била в отделението по "Ортопедия и травматология" на болница "Царица Йоана" като неин ментор е бил д-р Георги Георгиев. За трите години той е обучил 19 студенти.

Д-р Георги Георгиев, болница "Царица Йоана": Идеята на това нещо, на тези практики е, поне в моята специалност, е добиване на елементарни умения, които да бъдат свързани с първичната обработка на пострадал болен, на рани, как да се реагирана на дадена ситуация, какви манипулации трябва да се извършват.

По време на практиките студентите са получили еднократно стипендия от 480 лева. Според статистиката най-много студенти е обучила Българската академия на науките, следват Варненската болница "Света Марина" и плевенската "д-р Георги Странски".

Соня Кръстанова, директор на дирекция " Финанси ", МОН: Над 20 % от участвалите студенти в проекта са получили предложение за работа от работодателя, при който са били на практика.

Това са предимно студенти от последните курсове. Иначе 90 % от всички участници са заявили, че когато завършат биха останали на работа, там където е била практиката им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов стана осми на Световното първенство по плуване в Китай
Антъни Иванов стана осми на Световното първенство по плуване в Китай
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух