НОВИНИ

Президентът на "Лукойл" е на посещение в България

Договаряне за цените между петролните компании у нас няма и не може и да има. Това каза президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов. Според него доказателство за липсата на картел е взетото през пролетта решение на Комисията за защита на конкуренцията. Алекперов е на посещение у нас, за да обсъди бъдещите инвестиционни проекти на руската компания.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 15.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Бъдещите проекти на руската компания не станаха ясни. Едно обаче се знае отсега - цените на горивата по бензиностанциите няма да паднат заради новите инвестиции.

Вагит Алекперов - президент на "Лукойл": "Данъчното законодателство днес е достатъчно обременяващо. На територията на България себестойността на данъците у нас съставя почти 84 на сто. Инвестициите ще изискват възвръщаемост, за да отидат в друга страна за нови проекти".

По думите на Алекперов българският пазар е един от най-конкурентните в Източна Европа.

Вагит Алекперов - президент на "Лукойл": "Пазарите в Европа са открити и е невъзможно да има ценови договорки. Това, че картелът е невъзможен, е доказано от анализа, извършен от държавните органи. България е единствената държава, в която има толкова голям брой бензиностанции - 2 пъти повече, отколкото в Румъния, където има почти 30 млн. население.
;

От петролната компания отхвърлиха и критиките, че у нас се продава най-скъпото гориво.

Валентин Златев - ген.директор на "Лукойл" в България: "По отношение на цените на дребно на пазара ние сме най-евтините и винаги сме били най-евтината част на горива в Европа, по отношение на цените без данъци ние се намираме някъде в средата. И това е свързано с няколко фактора, разбира се, самата контрабанда, за която ние говорим, и която е сериозна част от българския пазар и отнема от нашия легален пазар. 40% по официални данни от горивата в България идват от внос, така че за какво господстващо положение можем да говорим?"

По думите на Алекперов контрабандата у нас се дължи на несъвършенства в закона, които трябва да се изчистят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цачева ще коментира оставка, само ако ѝ бъде поискана от премиера
Цачева ще коментира оставка, само ако ѝ бъде поискана от премиера
Пловдив - добър пример за интелигентен град
Пловдив - добър пример за интелигентен град