НОВИНИ

Президентът Радев и премиерът Борисов се срещнаха с генералния секретар на ОИСР

Президентът Румен Радев поиска България да получи възможно най-скоро точна дата за начало на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това стана ясно след срещата му с генералния секретар Анхел Гурия. Темата беше основна и в разговора на госта с премиера Бойко Борисов.Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна формация на развитите държави. Основната ѝ цел е да търси решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Присъединяването на България към Организацията е един от външнополитическите ни приоритети.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:59, 28.04.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Членството на България в ОИСР ще допринесе за ускорено икономическо развитие, повишено инвестиционно доверие и по-добрия жизнен стандарт, посочи президентът Румен Радев. Според него следващите месеци, ще са решаващи за членството ни, категоричен е, че всички институции трябва да работят сериозно за това.

Въпреки че България не е член на организацията, спазва всички нейните стандарти и работи те да се прилагат в региона, каза държавният глава. Убеден е, че покана за членство на България ще има добавена стойност за цяла Югоизточна Европа и ще даде силен сигнал за пътя, по който да се развиват останалите страни от региона.

;
Румен Радев, президент на Р България: Знам, че преговорите за следващото разширяване ще бъдат трудни и сложни, но имайки предвид извървения път и постиженията на моята страна, вие имате ясни и категорични доводи да отстоявате нашата позиция в подготвяния от секретариата на вашата организация пакет по присъединяването.

Страната ни е член на 10 различни комитета и участва в 12 инструмента в рамките на формацията.

;
Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: България вече е член на семейството на Организацията. Въпросът дали сте втори или трети братовчед не е толкова важен, защото връзките стават все по-тесни. Има много теми, по които вече работим. Така че не бива да губим нито ден.

Анхел Гурия изрази своята подкрепа за българската кандидатура и пред премиерът Бойко Борисов. Оцени високо ускорения икономически растеж, ниската безработица, ниския външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит. Премиерът Борисов отбеляза пълния консенсус за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

И вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия бъдещото членство на България в организацията и усилията на страната ни за ускоряване на процеса. Захариева е заявила очакванията на България за най-скорошна покана за започване на преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще свалят ли Илон Мъск от трона му в „Тесла“?
Ще свалят ли Илон Мъск от трона му в „Тесла“?
Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО спрямо Сърбия
Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО спрямо Сърбия