НОВИНИ

До края на годината в Истанбул отваря едно от най-големите летища в света

До края на годината в Истанбул ще заработи ново летище, което ще бъде едно от най-големите в света. При пълен капацитет ще обслужва 200 милиона пътници годишно.

bnt avatar logo
от Иззет Исмаилов
17:48, 28.04.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Работното име на летището е „Новото истанбулско летище“. Намира се на брега на Черно море и ще замести летище „Ататюрк“. Откриването ще бъде на 29 октомври, когато е националния празник на Турция. Първоначално ще работят три писти и ще се обслужат 90 милиона пътници.

Според Емре Меневше от Турските авиолинии, отговарящ за Източна Европа и Балканите, новото летище ще улесни комуникациите, което ще има благоприятен ефект и за България.

Емре Меневше, зам.-директор „Продажби Източна Европа и Балканите“: В момента седмично имаме 18 полета до София, летим и до Варна. Сега използваме малки самолети, като планираме да минем на широкофюзелажни самолети. Полетът до Варна ще се отдели от Констанца и ще стане самостоятелен.
;

През последните години се наблюдава тенденция на преместване на пътникопотока от запад на изток. Държавите от Близкия изток отделят големи инвестиции за гражданското въздухоплаване.

Това е една от причините основните чуждестранни клиенти на Центъра за обучение на пилоти и екипаж в Истанбул да са именно от арабските държави. В центъра работят 14 тренажора. На всеки 6 месеца пилотите минават през опреснителни курсове, веднъж годишно се явяват на изпити за прелицензиране.

Координаторът на симулаторите обяснява, че в центъра предлагат и обучение за преодоляване на страха от летене. На въпроса кое е по-сигурно - колата или самолетът - отговаря категорично:

Самолетът разбира се. В небето няма голям трафик. Има система, която контролира, център, който постоянно следи и управлява полетите. Но преди всичко няма трафик - затова самолетите са най-сигурни.

Летенето е сигурно и благодарение на добре обучения кабинен екипаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна възстановка на Дравската епопея се проведе край Негован
Мащабна възстановка на Дравската епопея се проведе край Негован
Ученичка от Перник е новият шампион на България по правопис на английски
Ученичка от Перник е новият шампион на България по правопис на английски