НОВИНИ

Ще има ли търговска война между ЕС и САЩ?

Търговската война между Европа и САЩ не е изгодна за никого и трябва да се избегне на всяка цена. Такива бяха основните коментари от Съвета по икономически и финансови въпроси „ЕКОФИН“ в София, където икономическите и финансови министри на ЕС заседаваха неформално. Поводи за реакциите са намерението на САЩ да наложи мита за внос на алуминий и стомана, както и вчерашната ключова първа визита на Ангела Меркел във Вашингтон за среща с американският президент Доналд Тръмп. Министрите бяха ясни, че Европа не е безсилна в тази ситуация.Реакциите обобщава Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:35, 28.04.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Пиер Московиси - еврокомисар по икономически и финансови въпроси: Временното решение е да се наложи 3% върху включително и социалните мрежи и интернет търсачките. Смятам, че е разумно предложение и надявам се е ясно, че това не е в отговор на американските мита, че това не е мярка за защита. Това е в интерес на всички европейци.
Бруно льо Мер - министър на икономиката на Франция: Не може нашите малки и средни предприятия да плащат по-високи данъци в държавите ни, когато интернет гигантите не плащат същото. И ако можете да обясните това на обикновените граждани, успех!
;

Вземайки предвид подобни данъчни загуби, Европа губи 150 милиарда евро годишно. И все пак министрите отбелязаха, че не желаят да влизат в излишни битки.

Йохан ван Овертвелд - министър на финансите на Белгия: Никой не иска търговска война и затова трябва да се опитаме да я избегнем на всяка цена.
Роберто Гуалтиери - председател на комисията по икономически и парични въпроси към ЕП: Важното е, че европейските лидери като Еманюел Макрон и Ангела Меркел се опитват да установят диалог със САЩ, които са най важният ни сътрудник и приятел. Ние не смятаме, че митата или тарифите са полезни. Затова работим по две линии - за позитивен диалог, за да избегнем ескалация на пазарите и от друга страна - готвим ответни мерки, ако по разумния подход не сработи за нашите приятели.
;
Владислав Горанов - министър на финансите: Така че с инструментите, с които се опитват да направят Америка велика отново, могат да допуснат някои грешки по пътя, защото свободната световна търговия е най-доброто решение за развитието на света. Подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре за световната търговия.
Пиер Московиси - еврокомисар по икономически и финансови въпроси: Аз съм убеден, че това е решаващо предложение, и трябва да действаме решително. Приемането на такъв данък ще е сигнал и за нашите граждани, и за останала част от света.

Единният нов данък върху интернет компаниите ще стане ясен до края на годината, категорични са министрите.

;

На фона на продължаващи преговори със САЩ, Европа се приближава към въвеждането на нов данък върху интернет гигантите - компании като „Амазон“, „Гугъл“, „Фейсбук“ и други. Предложението за нов налог върху този бизнес, основно американски, обаче провокира въпроса дали това не е тихият отговор на Европа срещу намерението на САЩ за налагане на мита върху вноса на алуминий и стомана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата между лидерите на двете Кореи: Кое е ястието на мира?
След срещата между лидерите на двете Кореи: Кое е ястието на мира?
Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров
Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров