НОВИНИ

Президентът Румен Радев награди математици

За 18-а поредна година бяха връчени наградите на победителите в едно от най-старите състезания по програмиране - Кодит. Румен Радев е третият български президент, под чийто патронаж се провежда състезанието. Отличия получиха 17 души, а първото място е за осмокласника от Природо-математическата гимназия в Габрово - Мартин Копчев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
23:16, 04.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За участниците в състезанието Кодит няма възрастови ограничения. Тази година най-малкият състезател е на 11 години, а най-възрастният на 53. Преобладават, разбираемо, ученици и студенти с по-специални възможности в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране.

Много от тях са медалисти от национални и международни олимпиади. Мартин Копчев, който спечели първото място, се занимава с информатика от 4-и клас. За него е удоволствие, че дните му изцяло са запълнени с математика и информатика. Най-доволен е, когато намери решението на трудна задача, както на финалния кръг в състезанието.

Мартин Копчев, 8 клас, ученик в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово: На финалния кръг има една задача, която няма добро решение. Всеки се опитва да пише приблизително решение и който има най-доброто е първи.
- Трудно ли ти беше?
- Не мисля. Беше интересно. Интересно ми е и затова имам и добра подготовка, защото ми е интересно и се занимавам самичък.

Резултатите от състезанието са повод за гордост и надежда, защото българските участници спорят за призовите места с представители на световни сили като САЩ, Русия и Китай.

Румен Радев, президент на Република България: Това ни показва, че България е нация на таланти. Това ни показва, че имаме определено високи резултати в някои области от образованието и науката, каквито са информационните технологии и математиката. Но това най-вече ни дава надежда за бъдещето на българската икономика, защото бъдещето на икономиката е във високите технологии.

Състезанието Кодит се разраства и в него се включват все повече младежи от чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
62 са вече жертвите на изригването на вулкана в Гватемала
62 са вече жертвите на изригването на вулкана в Гватемала
AFP: Първата среща между Тръмп и Ким Чен-ун е насрочена за 9:00 часа на 12 юни
AFP: Първата среща между Тръмп и Ким Чен-ун е насрочена за 9:00 часа на 12 юни