НОВИНИ

Президентът Румен Радев: ​Шипка е капитал от историческо достойнство

Шипка е капитал от историческо достойнство, който хиляди доблестни мъже ни завещаха, и който ние не бива да подменяме. Това каза президентът Румен Радев на връх Шипка по време на тържествата по повод 140-годишнината от освобождението на България от турско робство.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 03.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
президентът румен радев ​шипка капитал историческо достойнство

"Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало, заяви президентът и допълни, че под снега в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и в околните редути, лежат много кости. По думите му след 140 години трудно някой ще каже кои от тези кости са български и кои руски. Според него именно с тези кости е съградено скелето българската свобода, както и на руската и българска бойна слава.

Президентът Радев благодари на българския патриарх Неофит и на руския патриарх Кирил за съслужението, мъдрите думи, признателността и благодарността, както и за християнския дух, който осмисля свободата и възвисява човека. "Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално освобождение", допълни Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ценни реликви от националното революционно движение се пазят в Русе и във Варна
Ценни реликви от националното революционно движение се пазят в Русе и във Варна
България чества националния си празник - 3 март! (ГАЛЕРИЯ)
България чества националния си празник - 3 март! (ГАЛЕРИЯ)