НОВИНИ

Президентът Щайнмайер призова Ердоган да спре с нацистките сравнения

Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова държавния глава на Турция Реджеп Ердоган да престане да сравнява властите в европейските държави с нацистите и да не вреди на партньорските отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
14:17, 22.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В реч на съвместно заседание на Бендестага и Бундесрата след церемонията по полагането на клетва като президент Щайнмайер призова: „Спрете най-после нелепите сравнения с нацистите, не късайте тънката нишка на връзките с тези, които желаят партньорски отношения с Турция”.

Президентът Щайнмайер настоя Ердоган да „зачита върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите” и призова: „Освободете Дениз Юджел”.

На 17 февруари стана известно, че 43-годишният Юджел, който има турско и германско гражданство, е бил задържан от турската полиция по подозрение в участие в терористична организация, неправомерно използване на информация и пропаганда на тероризма. След две седмици съдът реши журналистът да бъде задържан под стража докато трае следствието. Срокът на такова задържане по турските закони може да е до 5 години.

До момента турските власти не са осигурили достъп на служители от германското консулство до журналиста.

Франк - Валтер Щайнмайер - президент на Германия: Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира с тревога, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива. Тази тревога диктува моя призив: Президент Ердоган, рискувате всичко, което сте изградили Вие самият и други хора. Прекратете неприемливите сравнения с нацистите. Не прекъсвайте връзките с хора като нас, които искат партньорство с Турция! Зачитайте върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите! И освободете Денис Юджел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Действията на МВР на българо-турската граница са напълно законни
Действията на МВР на българо-турската граница са напълно законни
Груевски: Чужди посланици и държави се намесват в Македония
Груевски: Чужди посланици и държави се намесват в Македония