САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Приключва активната фаза на най-голямото учение на НАТО в Норвегия

Активната фаза на най-голямото учение на НАТО "Единен тризъбец" в Норвегия приключва. За две седмици 50 хиляди войници от 31 страни отиграваха сценарии за защита на държава-членка, нападната от вражеска сила. Най-мащабните военни игри в историята на Алианса се провеждат на няколкостотин километра от границата на Норвегия с Русия.

Александър Марков
от Александър Марков
20:44, 05.11.2018
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Денят в горите над северния норвежки град Алвдал започва тихо. Всяка неделя норвежката армия дава на войниците по един час за молитва. Минути по-късно норвежка танкова и лека пехотна бригада започва важно учение.

Днешното упражнение е много просто: норвежците, които довчера се отбраняваха, от днес водят настъпление срещу враг, който се укрива в горите и се опитват да пробият позициите му.

полк. Елвин Ребуг, командир на 9-и танков батальон, Въоръжени сили на Норвегия: Целта на това учение е при евентуална обща заплаха силите на НАТО, които са от различни страни с различни системи въоръжение, да се сработят като един - от най-високо до най-ниско ниво.

След кратко разузнаване врагът е открит. Норвежките сили използват лека пехота.

Това е машината СиВи-90. Това е една от основните бойни машини на пехотата в Норвегия.

Хенрик Липърт, 9-и танков батальон, Въоръжени сили на Норвегия: Противниците ни се укриваха в хората, въоръжени с ракетни противотанкови гранатомети, които са заплаха за бронираните машини. Затова трябваше да го елиминираме бързо.

Войниците, половината от които са наборници, спят върху двигателя на танковете и бронираните машини, за да оцелеят в минусовите температури.

лейт. Глен Якобсен, Въоръжени сили на Норвегия: Задната част на танка е достатъчно голяма, така че екипажът да може да спи. Двигателят топли войниците през нощта, дори при минусови температури.
редник Андрю Йохансен, Въоръжени сили на Норвегия: Камуфлажът над нас ни пази от дъжд и сняг, а двигателят ни топли. Така че това е най-доброто място за спане.

На 100 километра от норвежците елитната италианската парашутна бригада "Фолгор" трябва да направи пробив.

Четири взвода италиански парашутисти търсят врага от Канада, който се намира в горите над град Тинсет. Ако успеят да го обезвредят, ще позволят на моторизирана колона зад нас бронирани машини да мине по стратегически важен път.

полк. Джузепе Скудери, 173-и парашутен полк, Парашутна бригада "Фолгор", Италия: Всъщност ние вече знаем къде са канадците, защото снощи два наши разузнавателни отряда ги откриха. Сега те отстъпват, а ние ги преследваме.

Военните игри в рамките на "Единен тризъбец" са може би най-екстремните в историята на Алианса: в суров климат, с хиляди войници и бронирана техника и сложен сценарий.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Свобода за два ястребови орела, живели в клетка заради дела срещу собственика им
Свобода за два ястребови орела, живели в клетка заради дела срещу собственика им
Представиха пълната програма на Киномания 2018
Представиха пълната програма на "Киномания 2018"