НОВИНИ

Екатерина Захариева се срещна с българската общност във Вашингтон

Във Вашингтон българският външен министър Екатерина Захариева ще постави въпроса за отпадането на американските визи за български граждани пред държавният секретар Майк Помпео. Преди това Захариева се срещна с българската общност в американската столица. Ирина Цонева за посещението.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
20:19, 05.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Пред сънародниците ни във Вашингтон министър Екатерина Захариева каза, че за първи път от 27 гадини броят на напусналите България през миналата година е равен на тези, които са се върнали в страната ни. Затова и задграничните ни представителства работят много активно заедно с бизнеса за пълна информация за нашите съграждани зад граница за възможностите за работа у нас.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Така, че искам да информирам, че заедно с тях имаме идея да отворим нашите представителства.

Екатерина Захариева посочи още, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще се запомни със стремежа на страната ни да наложим темата за европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани и именно с това, по думите ѝ, е станало много интересно и за Съединените американски щати.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Всъщност България показа, че не само може да избере значима за целия ЕС, но и за САЩ тема да я направи приоритет в не толкова лесен момент за ЕС и да изведе неща, като приоритет даже в самото начало и ние мислехме, че са твърде амбициозни.
;

Като пример тя посочи сключения ни договор за добросъседство с Македония дал тласък по думите ѝ и за решаването на спора за името между Гърция и Македония и кураж за напредък в диалога Сърбия - Косово.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Показахме, че като нова страна членка на ЕС, като държава само с 27 години демокрация, не сме фокусирани само върху нашите проблеми, но ние можем да изведем една важна за България тема и да я направим важна и за останалите 27 държави.

По-късно тази вечер българско време основен е официалната среща на министър Захариева с американския държавен секретар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха пълната програма на Киномания 2018
Представиха пълната програма на "Киномания 2018"
Каракачанов иска преразглеждане на поръчката за ремонт на изтребителите Су-25
Каракачанов иска преразглеждане на поръчката за ремонт на изтребителите Су-25