НОВИНИ

Наводненията в Италия припомниха проблема с незаконните строежи

Дъждовете в Северна Италия не спират. Жертвите на бурите и наводненията вече са 32. Гибелта на две семейства на остров Сицилия в края на миналата седмица извади отново на дневен ред проблема с незаконните строежи, особено в Южна Италия. В същото време премиерът Джузепе Конте обяви, че правителството ще отдели 1 млрд. евро за справяне с обезлесяването и свлачищата, които са известен проблем в Италия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:41, 05.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В Сицилия скърбят за 12 жертви на пороите и наводненията, които от няколко дни опустошават Италия. Повечето от тях се удавиха в Кастелдача, близо до Палермо, когато къщата им беше залята от водата и калта на близката река.

Джовани ди Джасинто, кмет на Кастелдача: Това е ужасна трагедия. Знаем, че са загинали 9 души, сред които има три деца.

Хората са били наематели, а къщата е била построена без разрешително и твърде близо до реката. Преди 10 години е наредено да бъде разрушена, но това не е станало. Трагедията възобнови спора за незаконното строителство. Опозицията изтъкна, че това е причината за многото жертви на наводненията, а партията на вътрешния министър Салвини Лига е подкрепяла амнистирането на нарушения.

Салвини от своя страна обвини "салонната екология", която пречи да се изсичат дървета и да се отклоняват реки. По официални данни близо 20% от новите сгради в Италия са без разрешително за строеж. Обемът на нарушенията се движи от близо 7% на север до 47% на юг. Рекордът държи Неапол с 64% незаконни нови сгради. Обещано е да се сформира правителствена комисия за проучване на проблема. Спешна помощ от 250 млн. евро вече е на разположение на общините, поразени от бедствията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Часове до официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ
Часове до официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ
Протест в Търговище след катастрофа с пиян служител на съдебната охрана
Протест в Търговище след катастрофа с пиян служител на съдебната охрана