НОВИНИ

Скандална продажба на лишей от Антарктида

Какво ли няма в сайтове за онлайн търговия. Всеки, който ги е разглеждал, е установил, че разнообразието е неограничено - антикварни стоки, полезни предмети и дори екзотични образци. Наш екип се натъкна на обява за продажба на лишей от Антарктида - абсолютно забранен за износ от континента, обявен за световен научен резерват.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:06, 28.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Камък от Антарктида с мъх и пух от пингвин. Обявата е любопитна. Свързахме се с търговеца, а той изчерпателно ни информира, че лишейчето е автентично с височина около 7 см. Последва среща, на която да видим самия камък.

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския Антарктически институт: Появата му на пазара за мен е престъпление. Аз съм шокиран от това и много ми е странно как се е появило това лишейче за продажба, тъй като всеки полярник, който отива там минава на специален инструктаж.

Според Антарктическия договор и Мадридския протокол - документите регулиращи международните отношения на Антарктида и защитата на околна среда, преносът на биологични видове е абсолютно забранен. Изключения се правят за проби по конкретни проекти, които също минават на разрешителна процедура. С други думи, проверките са на различни нива. Граничният контрол при пристигане от Антарктида в Южна Америка също е много строг. А на Българската база дори има защитена територия покрита с лишеи.

Проф. Христо Пимпирев - председател на БАИ: Всяка жива и нежива природа, всяка частица от природата на този уникален континент е под специална закрила.

"Никъде по света не можеш да си вземеш камък, ей така и да си го изнесеш по принцип в национални паркове и такива места. На мен ми го донесоха като подарък от там", обясни търговец.


;

В конкретния случай наказателна отговорност за младежа решил да изтъргува направения му "безценен" подарък от Ледения континент няма да се търси, затова скриваме и лицето му. Но казусът поставя нови предизвикателства към страната ни като част от Антарктическата общност, а може би и чисто човешко преосмисляне за цената на един подарък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва: Можем ли да спрем агресията сред учениците?
В "Денят започва": Можем ли да спрем агресията сред учениците?
Кои са най-купуваните мартеници от благоевградчани?
Кои са най-купуваните мартеници от благоевградчани?