НОВИНИ

Продължава борбата със зимата в Североизточна България

Ситуацията в Североизточна България постепенно се подобрява. В Силистренско вече трето денонощия има селища без ток и вода, въпреки че дежурните екипи работят почти непрекъснато. Главните пътища се разчистват и отварят временно за движение, но заради силния вятър и снеговалежът се образуват навявания и след това се налага отново да бъдат затваряни.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:52, 08.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По последни данни на Агенция Пътна инфраструктура движението на моторни превозни средства на териториите на областите Русе, Разград и Силистра е ограничено поради влошени метеорологични условия. Пътят Русе - Разград е отворен, като тежкотоварните камиони трябва задължително да са с вериги, а по пътя Русе-Силистра могат да се движат автомобили до 3,5 тона.

В Силистренско на помощ на аварийните екипи са изпратени военни машини, за да бъде възстановено по-бързо електрозахранването в региона.

Повече от 20 села в силистренска област са без ток. Най-тежко е положението в община Главиница, в която половината от селата са без електричество, а на повечето места няма и вода. Двете високопроходими военни машини са насочени първо към Тутракан, където е скъсан електропровод, а след това към Ситово, Дулово и Алфатар. Работи се и в района на Кайнарджа, където вчера ситуацията бе най-усложнена. Постепенно се разчистват отсечки водещи до Силистра или до общинските центрове.

Радослав Иванов: До Силистра няма никакъв път - едва сме дошли с един трактор и джип. Три дена съм стоял там няма ток нито вода - даже клетките на мобилните не работеха - абсолютно бедствено положение
Евгени Емилов: Трети ден пътувам. Това е безобразие - няма такава държава никъде - живеем в 21 век. Къде се намираме - не могат да изчистят - аз съм с малки деца…

Тъй като на жп релсите има преспи, влакът от Силистра за София е отменен за неопределен период от време. Въпреки че и главните, и второстепенните пътищата непрекъснато се чистят, в Русенска област 90% от междуселищните автобуси не се движат, до селата трудно може да се стигне и с кола. Притеснени хора днес звъняха в редакцията ни, че не знаят как утре ще отидат на работа.

;

Заради задържалите се ниските температури по Дунав се образува ледоход, при Русе и Силистра той вече е близо 50%. Засега няма проблем за корабоплаването, съобщиха от Морска администрация - Русе.

Грипната ваканция в Русенска област е удължена до сряда, 11 януари, включително. Причината е, че продължава да е голям броят на болните от острите респираторни заболявания и грип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светещи фигури
Светещи фигури
Площад Жеравица
Площад Жеравица