НОВИНИ

Ще има ли ефект от по-високите глоби за нарушения на пътя?

Експерти се обявиха срещу вдигането на глобите за превишена скорост и за каране в нетрезво състояние. Според Димитър Ганев от "Обществен съвет за пътна безопасност" промените няма да имат ефект, защото шофьорите, които не си плащат санкциите, няма да го правят. Ще пострадат по-лоялните водачи. Шефът на транспортната комисия към парламента Настимир Ананиев обаче смята, че ефект ще има.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 08.01.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Новите промени в Закона за движение по пътищата влизат в сила от 21 януари. Според тях водачите, които превишават ограниченията за движение по пътищата вече ще плащат двойно по-големи глоби - от 400 до 1000 лева. Срещу тези промени обаче се обявиха автомобилни експерти, според които от това ще пострадат по-дисциплинираните шофьори, а проблемните - отново няма да си плащат.

Емил Цветков, член на УС на "Обществен съвет за пътна безопасност": Ако народните избраници в транспортна комисия се бяха загрижили за нас можеха не да правят промени на парче, които не е ясно и защо ги правят, а просто да напишат един нов закон. Тези, които и сега не плащат наложените глоби и санкции според мен ще продължат да живеят.

Според шефа на транспортната комисия обаче наистина има проблем със събираемостта на глобите, но това не означава, че те не трябва да са високи и не трябва да бъдат налагани.

Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия към НС: Важно е да не се правят нарушения, защото някой първо трябва да направи нарушение и след това ще бъде глобен. Високите глоби имат за цел превенция, това означава да спрат повечето хора да правят нарушения. Като цяло имаме нужда от нов закон, всички експерти са съгласни с това нещо и в МВР и в министерство на транспорта и ние в комисията сме съгласни, разговорите вървят всъщност законът да бъде разделен на три части но това отнема време да бъде написан.

По думите на Ананиев борбата с войната по пътищата е процес, който ще продължи дори и след приемането на нов закон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да сложим в домашната аптечка по време на грипната епидемия?
Какво да сложим в домашната аптечка по време на грипната епидемия?
Камион се вряза във войници в Йерусалим
Камион се вряза във войници в Йерусалим