НОВИНИ

​Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека

Продължават да падат парчета от тавана на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". След вчерашния инцидент в една от читалните, при който пострада човек, положението продължава да се влошава и днес.

Мина Петрова
от Мина Петрова
11:30, 04.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Красимира Александрова - директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методи": "Току-що имахме и разговор с пожарната - категорични са и до голяма степен аз разбирам тяхното мнение, че е по-важно да се опази живота на хората, от колкото да се предприемат рискови действия. В момента, такава е ситуацията, че е невъзможна човешка намеса, за да се почистят тези надвесени ледени блокове, които предизвикват авариите."

През изминалата нощ, още няколко парчета стъкло и пластмаса са се отчупили от тавана в читалнята. Заради специфичната конструкция на сградата, ледени блокове падат върху по-ниските покриви и климатиците. Покривът, който спешно се нуждае от ремонт, се състои от два слоя - външният е поликарбон, а под него е стъкленият.

Стъклата, обаче, са напукани и при силния удар на ледените блокове те се отчупват и падат. Само преди дни служебният министър на културата Рашко Младенов каза в "Денят започва с културата", че правителството е отпуснало средства за ремонт на покрива, който от години беше в лошо състояние и създаваше опасност за хората и книгите в библиотеката.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания отбелязва Червената събота
Великобритания отбелязва Червената събота
Бeз пластмасови опаковки на фермерския пазар във Варна
Бeз пластмасови опаковки на фермерския пазар във Варна