НОВИНИ

МОН ще следи разбираеми ли са новите учебници

Просветното министерство ще следи новите учебници за 1-ви и 5-ти клас да бъдат написани на достъпен език за децата, обеща днес образователният зам.-министър Ваня Кастрева. От министерството отчетоха 24 млн. евро, които са усвоили за ученически практики в професионалните гимназии. Основната цел е така училището да се свърже с пазара на труда.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Николай Петров
19:52, 21.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

За три години в практиките са се включили над 47 хиляди ученици. За работата си те получавали стипендия от 300 лева. Практиките са били предложени най-вече от фирми в селското стопанство и туризма. Столичната търговско-банкова гимназия също се включила в проекта. В началото било трудно, работодателите не искали да приемат ученици, предпочитали студенти. Но после нещата потръгнали и вече 543-ма ученици са се срещнали с реалните работни условия.

Бойка Генкова, пом. директор на Националната търговско-банкова гимназия: Част от фирмите бяха пенсионно-осигурителна компания, БТПП, счетоводни къщи, одиторски фирми. - А какво правеха децата? - Ами всичко каквото позволяват работодателите.Те осчетоводяваха реални документи, работеха в офисите, сключваха реални застраховки.

Въпреки голямото натоварване в училище, учениците са прекарвали по 3-4 часа на ден във фирмите. Някои от тях вече дори са пожелали да ги наемат на работа. Трябва да се уточни, че в практиките са участвали само ученици от 11 и 12-ти клас. И докато новите учебни програми за тези класове няма да се появят скоро, то тези за 1-ви и 5-ти клас вече са факт и от министерството обещават този път учебниците да бъдат на достъпен за децата език.

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката: Разтоварването на учебниците от академичност е ключово, за да могат те да бъдат добре оценени от както от екипите на МОН, така и от самите учители.Тоест вие ще настоявате за това? Да. Към издателствата? Да, нашата молба към издателствата е точно тази.

В тази връзка учебното съдържание по география за 5-ти клас ще бъде облекчено, каза Ваня Кастрева. По български език и литература също различните понятия, които сега са 54 ще спаднат до 21.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение 21: Протестите на магистратите ние ще подкрепим
Движение 21: Протестите на магистратите ние ще подкрепим
В Париж ще правят новогодишно тържество без заря
В Париж ще правят новогодишно тържество без заря