НОВИНИ

Акушерката Емилия Ковачева с още четири обвинения

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу акушерката, която през април преби новородено в столична болница. Емилия Ковачева ще бъде съдена за опит за умишлено убийство.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:02, 21.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Акушерката Емилия Ковачева отива на съд за опит за умишлено убийство на 4-дневната Никол Димитрова, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Според прокуратурата на 18 април по време на нощно дежурства, тя е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в главата и тялото на детето и го е душила с ръце. В обвинителния акт е записано, че Ковачева е проявила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм към беззащитното новородено дете.

Павел Панов - говорител на СГП: "За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна".

Случаят беше разкрит след сигнал от болница Токуда, че при тях е постъпило бебе в много тежко състояние. В резултат на побоя, момиченцето беше с тежка черепно-мозъчна травма и според вещите лица, без своевременната намеса на лекарите, е щяло да умре. Разследващите са разпитали над 30 свидетели, изготвени са няколко експертизи, сред които и за психичното състояние на Ковачева, приложени са видеозаписите от охранителните камери в отделението.

Павел Панов - говорител на СГП: "Действията на Ковачева са доказани по несъмнен начин".

В хода на разследването са събрани доказателства, че за около месец по подобен начин, акушерката е пребила, още 4 бебета. Повдигнати са и 4 обвинения за нанасяне на лека телесна повреда на малолетни.

Павел Панов - говорител на СГП: "На тези деца са причинени леки телесни повреди, няма нанесени по-тежки увреждания, материалите са отделени и са пратени на Софийска районна прокуратура, където се провежда разследване за тези случаи".

Акушерката в момента е под "домашен арест". Очаква се насрочване на делото в Софийския градски съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров се присъдениха към Българската Коледа
Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров се присъдениха към "Българската Коледа"
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си