НОВИНИ

Лечение на сънна апнея

Близо 5% от българите, предимно мъже, страдат от сънна апнея. Това е заболяване, свързано с нарушение на дишането по време на сън. Освен че предизвиква сънливост през деня, то е и предпоставка за изява на хипертония и захарен диабет. В Белодробната болница в Русе има кабинет за лечение на сънна апнея, но то не се покрива от здравната каса.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:50, 21.12.2015
7345
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Обструктивната сънна апнея е нарушение, при което по време на сън спира потокът на въздух и човек започва да се задушава - така няколко пъти на нощ. През деня, тъй като не си е починал, той често заспива и, ако шофира, например, може да е опасен и за себе си, и за околните.

“От моя опит мога да кажа, че пациенти с хипертония, със захарен диабет, с обменно метаболитни нарушения, започвайки лечение на обструктивна сънна апнея, се повлияват и в аспект на основните си други заболявания”, обясни д-р Роберт Шиков – специалист белодробни болести.

Установяването на сънната апнея започва с попълване на анкета, а след това, ако се налага - полисомнографското изследване, за което е нужна една нощ да се преспи в болница. Цената на изследването е 200 лева. Следва лечение.

„С апарати, които подават въздух под налягане, който да разшири горните дихателни пътища и да даде възможност на пациента да диша нормално”, каза още д-р Роберт Шиков.

С апарата, който струва между 800 и 4 хиляди лева, човек трябва да спи всяка нощ. Въпреки че апнеята е социално значимо заболяване и от 4 години има разработена клинична пътека, лечението му продължава да не се поема от касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия