Лечение на сънна апнея

Близо 5% от българите, предимно мъже, страдат от сънна апнея. Това е заболяване, свързано с нарушение на дишането по време на сън. Освен че предизвиква сънливост през деня, то е и предпоставка за изява на хипертония и захарен диабет. В Белодробната болница в Русе има кабинет за лечение на сънна апнея, но то не се покрива от здравната каса.

от Даниела Василева
18:50, 21.12.2015
5013
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Обструктивната сънна апнея е нарушение, при което по време на сън спира потокът на въздух и човек започва да се задушава - така няколко пъти на нощ. През деня, тъй като не си е починал, той често заспива и, ако шофира, например, може да е опасен и за себе си, и за околните.

“От моя опит мога да кажа, че пациенти с хипертония, със захарен диабет, с обменно метаболитни нарушения, започвайки лечение на обструктивна сънна апнея, се повлияват и в аспект на основните си други заболявания”, обясни д-р Роберт Шиков – специалист белодробни болести.

Установяването на сънната апнея започва с попълване на анкета, а след това, ако се налага - полисомнографското изследване, за което е нужна една нощ да се преспи в болница. Цената на изследването е 200 лева. Следва лечение.

„С апарати, които подават въздух под налягане, който да разшири горните дихателни пътища и да даде възможност на пациента да диша нормално”, каза още д-р Роберт Шиков.

С апарата, който струва между 800 и 4 хиляди лева, човек трябва да спи всяка нощ. Въпреки че апнеята е социално значимо заболяване и от 4 години има разработена клинична пътека, лечението му продължава да не се поема от касата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си
Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия
Състезание по интелигентност в Математическата гимназия