НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова представи отчета си

След аварията, която остави десетки хиляди души на тъмно, омбудсманът Мая Манолова ще поиска промяна в общите условия на договора между абонатите и енергоразпределителните дружества.

Айше Сали
от Айше Сали
18:54, 21.12.2015
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Тя ще подготви препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на потребителите, както и до ЧЕЗ.

В момента потребителите нямат право да искат обезщетение, ако токът е спрял за по-малко от 24 часа и това не е било по вина на доставчика. Манолова определи текстовете като "фрапантни" и напомни, че абонатите могат да претендират за компенсации до три дни след аварията.

Заради зачестилите кражби по електропреносната мрежа Манолова призова компетентните институции да помислят как да бъде осигурена безопасността на обектите, поддържащи захранването. Омбудсманът заговори и за законодателни промени, които да засегнат изкупуването на цветни метали.

Мая Манолова коментира и завежданите напоследък дела от "Топлофикация" срещу абонати, които дължат дребни суми, а след това трябва да платят и съдебните разноски.

Мая Манолова, омбудсман: "Установявам, че "Топлофикация" не информира достатъчно активно своите длъжници, че смята да заведе срещу тях съдебни искове. Нямам обяснение иначе защо през миналата година са завели 15 хил. иска, 2000 от тях за суми под 100 лв."

Манолова обеща през следващата година спешно да се заеме и с колекторските фирми, които събират неплатени сметки за обществени услуги.

Мая Манолова, омбудсман: "Според мен това е начин върху гърба на обикновените българи да паразитират маса субекти, които на гърба на обикновения българин печелят не лошо от изтънелия джоб на българина."

Заради законовите промени, предизвикали недоволството на дребните производители на ракия, днес за пръв път омбудсманът се възползва от правото си да сезира Конституционния съд.

Мая Манолова, омбудсман: "Не е ясно защо се забранява дейността на малките обекти от 1 януари до 30 юни, а на практика за същия период се оставя преработването на спиртни напитки в по-големи обекти."

Мая Манолова направи равносметка на свършеното от нея като обществен защитник. През първите два месеца на мандата ѝ в институцията са постъпили 1622 жалби - с 600 повече в сравнение със същия период на изминалата година. Обяснението според нея е, че или очакванията към институцията растат, или правата на гражданите се нарушават все повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акушерката Емилия Ковачева с още четири обвинения
Акушерката Емилия Ковачева с още четири обвинения
Лечение на сънна апнея
Лечение на сънна апнея