НОВИНИ

Проф. Пилософ е понесъл административната си отговорност за нарушенията във ФЛДЧ

Във връзка с многобройните запитвания от журналисти относно проверката на Министерството на здравеопазването във Фонда за лечение на деца, от ФЛДЧ заявяват следното:

проф пилософ понесъл административната отговорност нарушенията флдч
bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 20.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Министерството на здравеопазването е извършило извънпланова проверка за спазване на вътрешните правила за организацията на работа на Фонда за лечение на деца, предизвикана от твърдения, изложени в няколко сигнала до министерството.

Докладът на комисията разкрива редица нарушения в управлението на ЦФЛД, които бяха огласени от поискалите достъп до обществена информация. Проверката на инспекторите обхваща периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. Голяма част от констатираните нарушения са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, за което той понесе своята административна отговорност.

По искане на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев на 24 февруари проф. Пилософ подаде оставка и бе заменен на поста от д-р Тинка Троева. Ще бъде ли потърсена и наказателна отговорност вследствие резултатите от проверката, е въпрос от компетенциите на прокуратурата. На 26 януари тя е уведомена с писмо от МЗ за фактите и обстоятелствата, изложени в доклада.

Сегашният ръководен екип на Министерството на здравеопазването изрази категоричното си становище за необходимостта от промени в Правилника за дейността на Фонда за лечение на деца. Недостатъците на действащия Правилник и грешките в досегашното управление на ЦФЛД бяха обсъдени и на инициираната от министерството на 10.03. среща с Обществения съвет и с новия директор на Фонда.

Очакваме предложенията им за промени, които да улеснят работата на институцията и да отстранят пречките пред оказването на бърза и качествена медицинска помощ за малките пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на НАТО на тридневна визита в САЩ
Генералният секретар на НАТО на тридневна визита в САЩ
Принц Чарлз пристига в Румъния в края на месеца
Принц Чарлз пристига в Румъния в края на месеца