НОВИНИ

Произнесоха присъдите на 13 души за опит за преврат в Черна гора

Двама лидери на опозицията в Черна гора и двама руски граждани са сред 13-те души, които чуха присъдите си днес. Те са обвиняеми по делото за опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори в страната на 16 октомври 2016 г. Според защитата на част от осъдените процесът е политически мотивиран.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:43, 09.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Според обвинението в деня на вота групата, от около 20 души, е планирала атаки срещу държавни институции и убийството на Мило Джуканович, управлявал Черна гора - като премиер или президент, около 30 години. На власт е трябвало да застане про-руски алианс. В рамките на разследването Черна гора обвини двама граждани на Руската федерация - Едуард Шишмаков и Владимир Попов, предполагаеми офицери от Главното разузнаване, за финансиране на опита за преврат, както и за планиране и подстрекателство на убийството на Мило Джуканович.

Сузана Мугоша, съдия: Съдът осъжда обвиняемия Шишмаков Вадимович Едуард на 15 години затвор, Попов Николаевич Владимир на 12 години затвор, Дикич БрАтислaв - на 8 години.

Москва категорично отрича съпричастност на гражданите си по случая.

Мирое Йованович, адвокат на един от обвиняемите: Това, което чух днес е политическо послание - това е. Повтарям - Русия - виновна. Сърби - виновни. И това наистина е скандално.

Осъдените имат право да обжалват наказанията. Адвокатите на част от тях вече подготвят документите. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова присъдите целят да оправдаят влизането в НАТО пред населението на Черна Гора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания протестираха срещу Закона за личната помощ
Хора с увреждания протестираха срещу Закона за личната помощ
Фондът за гарантиране на влоговете ще получи най-много от КТБ
Фондът за гарантиране на влоговете ще получи най-много от КТБ