НОВИНИ

Производител на електромобили с интерес към България

Една от най-иновативните компании в света в производството на електромобили проявява интерес към България, съобщи министерството на икономиката.

производител електромобили интерес българия
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 20.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По покана на "LauncHub Ventures" на посещение в страната ни е Юки Лиу, съосновател на компанията, която е имала среща със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Двамата са обсъдили плановете на предприятието за разкриване на ново производство в Европа, като са били представени възможностите за инвестиции в страната ни.

България е една от 9-те държави членки на ЕС, които със Съвместна декларация са подкрепили приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа, каза зам.-министър Манолев. Той информира и че през последните години се изпълнява национален план за насърчаване на електрическата мобилност, а в момента се разработва Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България за периода до 2025 г. и хоризонт до 2030 година.

Налице е устойчива тенденция, като отчитаме ръст от 243 на сто при чистите електромобили и 718 на сто при хибридите в периода 2012 - 2014 г., допълни Александър Манолев. По думите му обаче все още те заемат минимален брой от всички регистрирани превозни средства - под 1 на сто.

Затова се надяваме, че ако изберете нашата страна за една бъдеща инвестиция, това ще насърчи и процеса за по-масово навлизане на електрическата мобилност, като ще можете да разчитате и на подкрепа от държавата, защото това е национален приоритет, каза още икономическият заместник-министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненец се оплака от лошата инфраструктура в квартал “Кайсиева градина
Варненец се оплака от лошата инфраструктура в квартал “Кайсиева градина"
Гърция забранява наливния зехтин по ресторантите
Гърция забранява наливния зехтин по ресторантите