НОВИНИ

Ще разпитват всички медицински специалисти, замесени в случая с починалото дете

Прокуратурата е иззела цялата документация от трите болници по случая с починалото 3-годишно дете, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Здравни експерти отчитат, че има сериозни проблеми в системата на детското здравеопазване. Повече по темата от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 21.11.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Вчера следобяд са проведени разпити на родителите на детето. Следват разпити и на всички медицински специалисти в трите болници, в които са търсили помощ. Записите от телефоните на родителите също ще бъдат прегледани.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Проведени са разпити вчера след обяд на родителите на детето, както и на други лица. От родителите на детето по съответния ред, предвиден в НПК, са иззети, предадени от тях записи от телефонните им апарати, които малко или много ще допринесат за разкриване на обективната истина. От тук насетне ще следват разпити на всички медицински специалисти в трите здравни заведения и назначаване на съдебномедицинска експертиза.

И още: документация, както и данни за проведени предишни лечения също е иззета от личния лекар на детето. Ние се свързахме с него. Той отказва да застане пред камера с мотива, че не е преглеждал Александър около злополучния ден, защото е бил в отпуск. За последно го е виждал, когато подготвял документите му за детска градина. Детето е било здраво и без хронични заболявания.

И още от проблемите в системата: според експертите педиатрията е унищожена като специалност, тя станала неатрактивна заради ниското възнаграждение. Грижата за децата е поверена на семейните лекари. Липсва комуникация както между отделните болници, така и между лекарите.


;

Продължаваме да следим и развитието по случая с починалото дете в Кардам. Днес главният прокурор Сотир Цацаров посочи водещата версия, по която се работи в момента. А именно: недобри битови условия на живот. В непосредствена близост до леглото на детето в отвори в стената са открити силни химически препарати за унищожаване на гризачи.

;

Детето е починало от усложнение след вирусна инфекция, което често е с фатален край.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: В тази ситуация трябва да се изследва дали причините, довели до усложнението са били диагностицирани своевременно и в кой момент е могло да се предотврати нещастното събитие.

Хората трябва да са по-добре ориентирани за това в кои лечебни заведения да търсят конкретна медицинска помощ, категорични са експертите.

Доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на болница Пирогов: Аз се срещам с много хора, които често ми казват: ,,аз не знам къде да отида".
Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: В различни болници има различни възможности за лечения за деца с педиатрични заболявания. Вторият проблем, който изкристализира е невъзможността за адекватна комуникация на лечебните заведение и лекари, когато се случват такива трагични събития
Д-р Димитър Ленков, бивш гл. секретар на БЛС: Аз ще си позволя да върна нещата 20-30 години - в такъв случай родителите щяха да се обърнат към педиатъра в районната поликлиника, който е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Имаше такива неотложни звена. Тези звена обаче бяха унищожени, няма ги.

А черната статистика отрежда на България едно от първите места по детска смъртност в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неправителствени организации в битка с ЕК заради деца с увреждания
Неправителствени организации в битка с ЕК заради деца с увреждания
Отбелязваме Въведение Богородично
Отбелязваме Въведение Богородично