НОВИНИ

Социални работници излизат на протест на 27 ноември

Едночасова стачка подготвят социалните работници от 35 дирекции за „Социално подпомагане" в цялата страна. Тя ще бъде на 27 ноември. Служителите във Велико Търново също ще спрат работа, а исканията им са за 40 % увеличение на заплатите.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
16:14, 21.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Теодора Иванова е социален работник във Велико Търново от 30 години. Казва, че обича професията си и не иска да се откаже от нея, въпреки тежките условия и ниската заплата.

Теодора Иванова, социален работник в Дирекция "Социално подпомагане" - В. Търново: На много правителства станахме недолюбените деца. Много обещания, много търпение от наша страна. Просто нищо не се решава и затова приемаме тази крайна мярка. Затова си позволяваме и да не излизаме на улицата да не прекъсваме работа, защото това ще бъде много зле за гражданите, които ще търсят помощ от нас.

Стартовата заплата, с която един млад висшист постъпва в социалната служба, е 650 лева, която с удръжките се доближава до минималната за страната. Затова има и недостиг на кадри. Средната възраст на социалните работници във Велико Търново е 50 години.

Василка Йорданова, председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подполагане" - В. Търново: Младите хора не се задържат тук. От 10 години не са назначавани масово социални работници, защото работата не е атрактивна, за възнаграждението вече няма какво да кажа.

Социалните работници се надяват заплатите им да бъдат увеличени преди гласуването на бюджета за следващата година. Ако това не се случи, са склонни да предприемат и ефективни стачни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР падна от 7 метра на АМ Тракия
ТИР падна от 7 метра на АМ "Тракия"
Голяма пясъчна дига се появи на централния плаж в Созопол, хората недоволстват
Голяма пясъчна дига се появи на централния плаж в Созопол, хората недоволстват