НОВИНИ

Протест и обвинени лекари в болницата във Враца

Скандални разкрития на прокуратурата във Врачанската болница. Един лекар и двама изпълнителни директори - бивш и настоящ, са подведени под наказателна отговорност за длъжностно присвояване на повече от 32 хиляди лева. Лекарите днес излязоха на протест, заради неясното бъдеще на болницата с 12 милиона лева задължения.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:38, 28.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Разследващите са установили, че от март 2013 година до декември 2015 в отделението по „Съдова хирургия" във врачанската болница бил назначен лекар, който в същото време работил в друга болница в Шумен. По документи са му изплатени повече от 32 хиляди лева за участие в сложни операции. Никой от персонала не познава въпросния доктор.

д-р Емил Младенов: Явно, че управленските практики са го допускали да се използват дипломи без реално да се извършва дейност.

Изпълнителният директор на врачанската болница Орлин Цветков, който е обвинен по случая и е с мярка за неотклонение „парична гаранция" от 1000 лева отказа коментар, защото предстои съдебно дело. Според лекарите обаче и сегашният, и предишният директор са били принудени да направят това нарушение, за да може в болницата да работи отделение по съдова хирургия.

д-р Йоцка Йончева: Условията бяха такива, че трябва да има колега с дадената специалност, за да просъществува отделението, заради нивото на компетентност на болницата, и това не само ние го правим, това го правят в цяла България болниците.

В момента отделението е затворено, а началникът му д-р Румен Цветанов, който е с мярка „подписка", е в отпуск по болест. Вчера от Районната прокуратура са внесли искане за отстраняване от длъжност на Изпълнителния директор на болницата. На фона на този скандал днес имаше и протест на медиците, които са работили два месеца без заплати, заради финансовата криза в лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловци и рибари протестират срещу забавени наказания срещу бракониери
Ловци и рибари протестират срещу забавени наказания срещу бракониери
Затворени пътища и училища в цялата страна заради снега
Затворени пътища и училища в цялата страна заради снега