НОВИНИ

Протест на родители и ученици заради дисциплинарно уволнение на учител от СМГ

Решение за дисциплинарно уволнение на дългогодишен учител от столичната математическа гимназия предизвика протести на родители и деца. Директорът на училището Антони Стоянов обяви, че причината за отстраняването на преподавателката по математика и класен ръководител на 10А клас Петя Тодорова е уронване на престижа на гимназията. Тодорова обаче категорично не е съгласна с обвиненията и се надява да бъде възстановена на работа.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:26, 10.07.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Петя Тодорова получи заповедта си за уволнение днес следобяд. По думите на директора на СМГ Антони Стоянов учителката е отстранена, защото е действала против интереса на училището. Стоянов твърди, че докато е била в състава на националната комисия за състезанието "Европейско кенгуру", Тодорова е подписала протокол, с който ученици на СМГ не са били допуснати до националния кръг, въпреки че са заслужили участие в него.

Антони Стоянов - директор на СМГ: С този подпис тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците от СМГ.

Тодорова категорично не е съгласна с тези мотиви. Тя заяви, че се надява да не се стигне до съдебен спор и здравият разум да надделее.

Петя Тодорова - преподавател по математика в СМГ: Не за първи път съм член на национална комисия. Но не разбирам как член на национална комисия може да лобира за едно училище. Дори училището, в което работи.

В крайна сметка ученици от СМГ са допуснати до националния кръг на "Европейско кенгуру", проведен в началото на юни. Някои от тях дори стават шампиони в категориите за 8, 9, 10 и 11 клас. Родители и ученици от СМГ протестираха в защита на Тодорова и заявиха, че тя стои в основата на успеха на децата им.

Станислава Дурева - майка на ученик от СМГ: Госпожа Тодорова води децата ни вече пет години и то ги води по един безупречен начин. Те постигат с нея резултати, които носят слава на училището.

Заедно с други учители от СМГ, родителите се срещнаха с началника на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева и внесоха подписка с желание решението да бъде преразгледано.

Ваня Кастрева , началник на Столичния инспекторат по образование: Проверката, която ние ще направим, сезирайки се по повод на всичко това, което се е случило, надявам се, ще има положителен резултат, noо в крайна сметка трябва да бъдем категорични и да бъдем честни, че при решаване на трудово-правните въпроси има само две страни - това са работникът и работодателят.

Недоволните родители и учители протестираха и срещу цялостната кадрова политика на СМГ. Освен позицията им по казуса с Тодорова, от гимназията съобщиха, че срочните договори на общо осем преподаватели няма да бъдат подновени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станишев: Кохезионната политика е голям успех за ЕС
Станишев: Кохезионната политика е голям успех за ЕС
Радев не вижда желание за реализация на проектите за модернизация на армията
Радев не вижда желание за реализация на проектите за модернизация на армията