НОВИНИ

Протест на служителите на съдебна охрана в Благоевград

В Благоевград в момента протестират служителите на служебна охрана. Очакваше са да се присъединят и надзиратели от затвора в Бобовдол, но това не се случи.Вижте повече в прякото включване от Благоевград в обедните ни новини.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:05, 31.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Протестът на съдебна охрана е подкрепен от работещите в следствения арест. По думите на организаторите в протеста ще се включат и служителите на Министерство на вътрешните работи. Исканията тук са както и в цялата страна - изравняване на плащанията и заплатите в целия сектор "Сигурност".

Хората казаха, че средните заплати за месец са около 700 лв. и направиха сравнения със заплатите, които получават техните колеги в страни от ЕС. Беше даден пример с Германия, където един работещ като съдебен охранител получава около 700 лв, но седмично. Беше даден пример и с Македония, където заплатата, по думите на протестиращите, е около 800 евро месечно.

Друго, което настояха те е да получават повече пари за обувки и работно облекло, защото често доплащат за тях. Искат и подобряване на условията на труд, тъй като в областта, в която работят, има няколко гранични пункта и често се налага да ескортират престъпници от границата до съдебните палати. Работят с изключително опасни хора и настояват всички в сектор "Сигурност" да получават еднакво заплащане и еднакви социални придобивки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите на надзирателите в затворите и съдебната охрана
Продължават протестите на надзирателите в затворите и съдебната охрана
Плоската могила, която бе залята с бетон, вече има геологически профил
Плоската могила, която бе залята с бетон, вече има геологически профил