НОВИНИ

Протест в защита на паметника "1300 години България" пред НДК

Пореден протест в защита на паметника „1300 години България". Тази вечер граждани блокираха движението по кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Витоша", за да изразят недоволството си срещу намерението на Столичната община да демонтира съоръжението през следващите седмици.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:27, 27.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Те направиха и жива верига около паметника. Това е вторият протест в защита на монумента в рамките на седмица. Миналият вторник около 40 души се събраха пред него с искане той да бъде реставриран.

Въпреки това, Столичната община е категорична - решението за демонтаж е финално и не подлежи на обжалване. Намеренията на общината са на мястото на паметника да се възстанови мемориалът на загиналите войници от Балканските и Първата световна война, който някога е бил на това място.

Ето какви са аргументите на протестиращите:

Любен Генов - председател на Съюза на българските художници: Състоянието му е лошо, но няма на света творба, която да е вечна и да просъществува сама.
- Той е символ на България. Той е едно произведение на изкуството. То е нещо, което може да развива туризма.
- Ние сме предложили паметникът да бъде съхранен и да бъде използван като сцена за изкуство. Да му се вкарат съвременни дейности. Примерно в основата му да се правят изложби, около него да се правят прожекции.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова глобална вълна от кибератаки
Нова глобална вълна от кибератаки
150 земеделски производители продават продукцията си на голяма търговска верига
150 земеделски производители продават продукцията си на голяма търговска верига