НОВИНИ

Протест във Видин за автомагистрала, АПИ обеща трилентов път

Граждански протест за втори път блокира за часове международния път към Дунав мост 2 край Видин. Недоволството е заради пътя, по който минава трафикът към границата с Румъния. Протестиращите настояват за магистрала и тунел под прохода „Петрохан“, който да скъси разстоянието до столицата. Отговорът на Пътната агенция - вече има проект за трилентов път, който в най - тежките участъци ще е 4 ленти. А протестите са започнали след избирането на проекта.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР Видин
20:09, 03.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Граждански протест за втори път блокира за часове международният път към Дунав мост 2 край Видин. Недоволството е защото пътят, по който минава трафикът към границата с Румъния, не отговаря на европейските стандарти. Протестиращи настояват за магистрала и тунел под прохода „Петрохан", който да скъси разстоянието до столицата.

Преди седмица поставиха на правителството срок до пети февруари да поеме конкретни ангажименти.

Росица Кирова, председател на Гражданско обединение „Единни за промяна": Никой не обърна внимание, никой дори не се съобрази. На министерски съвет никой не каза, че във Видин и в Северозапада има проблем."

Бързо развитие на пътната инфраструктура в Северозапада е приоритет на правителството, обяви председателят на Управителния съвет на пътната агенция Дончо Атанасов. Според него ангажимент за изпълнение на проекта Видин- Враца-Мездра- Ботевград има отдавна.

Реализирането на проекта е автомагистрален габарит 2+1 платна от Видин през Враца - Мездра до Ботевград, с изключение на четири платна само в най-тежкия участък, свързан с екологичните мерки, който е по доклада по ОВОС в частта Мездра- Ботевград, който е изключително тежък, изключително трудоемък, изключително финансово скъп и затова там е четири ленти."

Протестиращи обаче настояват за магистрала и други решения за тях са неприемливи.

Росица Кирова, председател на Гражданско обединение „Единни за промяна": При този трафик всякакви други модификации и леки разширения на пътното платно няма да помогнат на никого."

Шествие спря за пет часа движението към Видин. Граждани обявиха, че пътят и до сега е често е блокиран, но заради катастрофи, при които са отнети и човешки животи.

Ние също сме от България. Ние не искаме революция. Ние протестираме с българското знаме затова да покажем, че ние сме от Видин и Видин е в България.

Липсата на нормална пътна връзка е пречка и за развитието на региона.

Искаме по-добро бъдеще за тях. Тук отдавна вече нищо не се случва. Тука времето е спряло.

От гражданското обединение, което организира протеста казаха, че вече са изпратили декларации до евродепутатите. Ще ги поканят да преминат по същия път, за да видят как живеят хората в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Атина се готви за митинга срещу употребата на „Македония“
От нашия пратеник: Атина се готви за митинга срещу употребата на „Македония“
Пострадали хора, материални щети и прекъснат ток заради ураганния вятър днес
Пострадали хора, материални щети и прекъснат ток заради ураганния вятър днес