НОВИНИ

Протести срещу данъчните реформи в Румъния

Масови протести са планирани за днес в Румъния заради данъчните реформи, приети от правителството. Очаква се десетки хиляди да излязат по улиците на големите градове в северната ни съседка и да изразят недоволството си срещу правителството.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
08:07, 12.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Протестите в Румъния днес ще са едни от най-масовите от началото на недоволството срещу правителството на Социалдемократите. Повод за гнева на северните съседи този път са новите данъчни мерки, които предвиждат всички социални осигуровки от 1 януари догодина да се плащат единствено от служителите.

Hoвият закон нa pyмънcĸoтo пpaвитeлcтвo щe дoвeде дo 1милиард и 100 милиона eвpo cпaд в бюджeтнитe пpиxoди. Рeдицa eĸcпepти пpeдpeĸoxa, чe новите мерки щe yвeличaт дeфицитa нa pyмънcĸaтa иĸoнoмиĸa.

Paбoтoдaтeлитe тpябвa дa yвeличaт бpyтнитe зaплaти c нaй-мaлĸo 20%, зa дa ĸoмпeнcиpaт пpexвъpлянeтo нa coциaлни внocĸи ĸъм cлyжитeлитe. Te oбaчe нe ca зaдължeни пo зaĸoн дa пpaвят тoвa.

Целите на данъчните реформи на правителството ще са намаляване на бюрокрацията и данъчните измами.

Пакетът от мерки предвижда увеличаване на минималната работна заплата със 100 евро до равнище 420 евро на месец. Профсъюзи и политолози се обединяват около позицията, че новите мерки ще доведат до икономическа и социална катастрофа.

Срещу тези планове протестират де факто всички: синдикатите, опозицията, гражданското общество, работодателите. Президентът Йоханис изрично предупреди да не се тръгва на тази "данъчна авантюра", за която е ясно, че ще е с тъжен край. И този край сякаш вече се очертава: курсът на румънската лея спрямо еврото падна до най-ниското си равнище за последните пет години.

Либералната опозиция възнамерява да внесе вот на недоверие срещу кабинета, но шансовете за успех са малки. Парламентарното мнозинство обаче е твърде стабилно и вече е оцелявало при подобен вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет дни в скален капан на 2050 метра височина в Алпите
Пет дни в скален капан на 2050 метра височина в Алпите
Все още има опасност за живота на олимпийския шампион Наим Сюлейманоглу
Все още има опасност за живота на олимпийския шампион Наим Сюлейманоглу