НОВИНИ

Протестите между успеха и провала

Един протест се заражда - на животновъдите. Причината - таксите за паша се вдигат от 75 стотинки на 100 лева. Протестът им обаче може да успее още преди да се се случил - нещо като протест обречен на успех, само и само животните да не дойдат на паша из жълтите павета. В същото време от 4 години в Стара Загора протестират, за да запазят парк в града и траен резултат няма - за протестите, начина на протест и диалога с животновъдите над Калофер и под връх Ботев и с хората в Стара Загора се срещнаха Иво Никодимов и оператора Иван Янев.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:14, 02.04.2016
Чете се за: 02:34 мин.
У нас

Пашата на тези животни само след месец може да се превърне в лукс или екзонтика. Кольо Чипев има над 200 крави и сега ги пасе из поляните над Калофер, но пашата тук свършва по Великден.

Кольо Чипев, животновъд
"И ние така или иначе трябва да бягаме в Балкана. Трябва да получим позволителна. А както научихме пашата на Балкана става много скъпа на една крава, на една овца, на един кон. Таксата казват, че щяла да бъде по 100 лева на крава, 50 лева на овца, 100 лева на кон. Това се вдига, на една крава се вдига 130 пъти цената. От 75 стотинки на 130 лева".

Овцевъда Начо е в същата ситуация. Стадото сега е по ниските поляни, но след месец трябва да е Балкана

Начо, животновъд:
"Нямаме против, нека да го вдигнат малко, ама толкова пъти да го увеличат. Те с какво са подобрили, торили са нещо, водопой ли са направили, турили са нещо да спим, та искат толкова пари повече. Има една трева от Бога дето е дал и друго нищо няма".

Ангелина Радулова издържа семейството си с отглеждането на 400 животни. Новите цени за паша, обаче силно я притесняват.

Ангелина Радулова, животновъд
"Фалит, загиваме, ние сме до тук. - Какво ще го направиш това стадо? - Както каза един колега онзи ден, товарим ги в един камион, продаваме ги и това е".

Така люлката на Възраждането и Освобождението Калофер, Карлово, Сопот и Клисура, днес може да се превърна в люлка на нов протест.

Кольо Чипев, животновъд
"Ние няма да се съгласим с това, което решават те да ни сложат като такса за паша на животните. Ние тук в Калофер се събрахме преди няколко дни и 300 подписа сме събрали против тези нещо, които са приели. - 00:10:06 - Снощи също имахме събрание и решаваме така - ако не вземат мерки ние ще стачкуваме и ще затворим подбалканската линия".

Ангелина Радулова, животновъд
"И сме категорични, всички земеделски производители, че няма да оставим така нещата и никой от нас няма да отиде да си вземе разрешително за паша. И ако това не помогне, в София, пред министерството".

Кольо Чипев, животновъд
"Ще ги закарам в София, ето ги. Ще ги натоваря и да видим ще взимат ли мерки или не. Те така протестите успяват. Чрез стачки и блокади на пътища. Така най-добре решават нещата. Веднага взимат мерки".

От четири години един протест в Стара Загора периодично буди града в защита на парк "Бадечката". И от четири години решение за бъдещето на парка няма. Терените са реституирани като частни земеделски земи, сега вече с в регулация и багерите започват да влизат и строят - а в Стара Загора искат парка да остане като се събират на протест пред Общината и рисуват природата.

Люба Петкова
"Зад каузата Бадечка стоят обикновени хора. Ние се запознаваме в социалните мрежи, срещаме се, общуваме, но ние нямаме никакъв финансов инструмент. Ние използваме само социалните мрежи, по които можем да достигнем до хората и да кажем какво искаме да направим, а така е много трудно.

Любомира Райкова
"За следващия път се надяваме на голяма подкрепа от всички медии на национално ниво. Ако те окажа съдействие да разгласят за събитието, аз мисля, че ще има много хора".

Признават, че има много радикално настроени, които искат рисунките пред общината да бъдат заменени с блокади, да са успее протеста им.

Люба Петкова
"Въпреки всичко ние трябва да намерим конструктивното, трябва да намерим как се правят нещата правилно, как се правят нещата законно, искаме да запалим много хора и да покажем, че правото е на наша страна. Не просто да затворим една магистрала, едно кръгово".

Протестиращите в Стара Загора и животновъдите от Стария Балкан казват, че природата трябва да се пази, а хората да се подкрепят.

Люба Петкова
"Примерно лекарите с две ръце ги подкрепям тъй като в случая те дори се борят за наша кауза, за нашето здраве".

Ангелина Радулова, животновъд
"Като отиде един човек на преглед и трябва да отиде на специалист, трябва да му се даде направление, а самият лекар го няма това направление".

Не приемат за справедливи обаче исканията на полицаите и не са склонни и тях да подкрепят.

Ангелина Радулова, животновъд
"При една кражба, при някакви по-малки спорове, никой не взима никакви мерки".

Животновъдите от Балкана може да успеят бързо и да постигнат съгласие. За парка в Стара Загора се надяват да успеят и съзнават, че последна ще бъде думата на съда, който ще каже на чия страна е правото. И едните и другите, обаче са категорични, че трябва да се търсят приемливи за всички решения, преди да се стигне до крайните форми на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеещите фонтани бликват отново в Пловдив
Пеещите фонтани бликват отново в Пловдив
Необичайните протести
Необичайните протести