НОВИНИ

Японска фиеста в столично училище

Японска фиеста за пореден път завладя 55- то столично училище ,,Петко Каравелов". Специален гост на учениците от четвъртите класове беше съпругата на японския посланик у нас Томоко Коидзуми. В центъра този път е разплитане на тайнството на японското кимоно.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
09:43, 02.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Още

В сърцето на тази японска връзка е 4 б. Защото още от първи клас, макар че са немска паралелка, те се интересуват живо от Япония.

Знаят вече да броят на японски, да пеят популярната японска песничка ,,Под слънцето всички деца са равни", знаят за бойните изкуства , за ЧАДО- чайната церемония , за икебана.... А миналата година в присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бяха обявени за ,,Клас Икуо Хираяма,, за културен диалог ,,По пътя на коприната".

Покойният Икуо Хираяма е голям приятел на България , оцелял от епицентъра на атомния взрив над Хирошима и пресъздал пътя между Изтока и Запада в творбите си.

Както е многопластова душевността на хората по тези земи в началото на света, така е многопластово и кимоното. Понякога ритуалните са от по 10-12 пласта.

Всичко се работи предимно на ръка. Нишка по нишка. Сливат се всички изкуства в японската традиция. Кимоното те кара да се чувстваш различно.

Предава се в семейството от поколение на поколение. А Япония е единствената страна в света , която има ,,Нинген Кокухо" - това означава човешки съкровища на изкуството .Така наричат и обявяват още приживе майсторите, които пазят японската традиция.

От децата облякоха две - едно момче и едно момиче. Но всички искаха. Във вълната от въпроси след демонстрацията, питаха от къде могат да си купят кимоно и как могат да се научат да го обличат.

Тези 10-11 годишни момчета и момичета- безотказно с таблети в ръка - се пренесоха в Япония. А там връстниците им на трети март - Деня на момичетата и на 5-ти май- Деня на момчетата са със сигурност са в празничните си кимона. Но в с останалото време и те са като всички деца по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите - начин на употреба
Протестите - начин на употреба
Епъл навършва 40 години
Епъл навършва 40 години