Глоби за над 1 милион лева са съставени на бензиностанции

Близо 200 хиляди литра некачествено гориво - бензин и дизел, са иззели от Държавната агенция по метрология и технически надзор от началото на годината от бензиностанции. Други количества обаче са продадени преди да бъдат заловени.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:54, 04.10.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Некачественото гориво предизвиква сериозни повреди на автомобилите, категорични са експерти.

Емил Германов: Евтиното гориво обикновено се отличава от стандартните горива с по-ниска пламна температура, с по-високо съдържание на сяра в горивото и различни други примеси. Стига се до 10 хиляди лева стойност на ремонта, не знам колко трябва да кара с по-евтино гориво, за да избие тази стойност на ремонта.

В България има 3624 бензиностанции, близо една трета се проверяват ежегодно, както за качество на горивото, така и за вярно отчитане на уредите за зареждане.

От началото на годината, проверките, които е извършила Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са повече от 900, в случаите, в които се констатират нарушения, горивото се изземва.освен в случаите когато не е използвано. Какво обаче се случва с иззетото гориво така и не става ясно.

Димка Иванова: Наши инспектори присъстват по време на изтегляне на това гориво, от собственика на обекта се осигурява място където това гориво да бъде изтеглено, след това ни се предава документ, къде е предадено това гориво. Разчитаме по така действащата нормативна уредба, разчитаме, че там където е предадено горивото не се връща, за разпространение.

Често,обаче, горивото се оказва вече продадено, тъй като резултатите от пробите, които се взимат излизат след няколко дни. От началото на 2019 г. направените проби са над 1200, нарушения има в 58 от случаите. Глобите, наложени на бензиностанциите са за 1милион и 190 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трима загинали в тежка катастрофа на Хаинбоаз
Трима загинали в тежка катастрофа на "Хаинбоаз"
Откриха първата ски писта върху инсталация за отпадъци в Дания
Откриха първата ски писта върху инсталация за отпадъци в Дания