НОВИНИ

Проверяват действията на полицаите при залавянето на Стоян Зайков

Окръжната прокуратура в София проверява действията на служителите на МВР при снощната акция по залавянето на заподозрения за две убийства в Костенец Стоян Зайков. От МВР са категорични, че Зайков се е самоубил.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:46, 30.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Малко след 20 ч снощи, гранични полицаи, специално мобилизирани за издирвателната акция, първи забелязали Стоян Зайков в поле в района на Долна баня.

Деян Моллов, Директор на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово: Засичането на лицето беше по способ, който се използва в гориста местност. Тези добри практики, които прилагаме на българо-турска граница, също дадоха резултат при откриването му.

На мястото пристигнало подкрепление от няколко полицейски звена.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: При опит да бъде задържан, той е открил огън срещу колегите, те са отговорили, но по-скоро с предупредителна стрелба, тъй като такива са инструкциите и те трябва да ги спазват.

Зайков бил обграден. Чул се изстрел, след което е открит мъртъв с огнестрелна рана в областта на торса. Стрелял е със самоделна пушка 12-ти калибър. По повод появилите се съмнения дали не е убит от полицейски куршум, от МВР са категорични:

Николай Спасов, директор на ОД на МВР - София: Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или каквато и да е било физическа сила.
;

Според МВР, Зайков е убил майката на детето си. Имало доказателства, че той стои и зад убийството на неговия братовчед, но предстоят още множество експертизи.

От полицията разказаха,че докато е бил издирван Зайков, е преминавал по над 20 километра на ден, за да затрудни максимално преследвачите си. Не е променил външността си. Малко вероятно било да е имал съучастници, разбивал е вили в района, откъдето си набавял храна.

Николай Спасов, директор на ОД на МВР - София: Нямаме данни за негови помощници. Това не означава, че няма да продължим да работим в тази посока.

Жителите на Костенец вече могат да бъдат спокойни за сигурността си, увериха от МВР.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Нито за миг не сме напускали района, денонощно бяхме тук. Хората, които бяха застрашени, спокойно могат да се приберат.

20 дни продължи акцията по издирването на Стоян Зайков. Полицията претърси почти всяка къща в Костенец. На различни места са били разположени над 70 фотокапана, а за да бъде заблуден беглецът, е симулирано издирването му в други градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимални шансове за намиране на оцелели при инцидента с корабчето край Будапеща
Минимални шансове за намиране на оцелели при инцидента с корабчето край Будапеща
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите