НОВИНИ

Проверяват за останали взривни изделия в бившия завод в Горни Лом

Междуведомствена комисия в най-кратък срок ще извърши проверка в завода за боеприпаси във видинското село Горни Лом. След сигнал за останали в складовете взривни изделия, Върховна административна прокуратура препоръча незабавни мерки за недопускане на инциденти. При експлозия в завода през октомври 2014 година загинаха 15 души и от тогава предприятието не работи.

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 13.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Няма опасност за хората, каза областният управител на Видин след среща с представители на службите, които следят за сигурността в завода.

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Мнението на компетентните органи на срещата - на този етап няма опасност за населението и процентът да възникне някакъв инцидент е нисък, много нисък, минимален. Контролът по отношение изпълнение на изискванията в завод „Миджур" е засилен.

От година заводът в Горни Лом е с нов собственик, но взривните вещества са останали от предишния. Заради притеснения от складираните боеприпаси, кметът на общината е писал до министрите на вътрешните работи и на отбраната. Наскоро сигнализирал главния прокурор и премиера.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Почти четири години ще стане до октомври месец, нищо не се случва. Мините, които са си там на място, нито се извозват, нито се предприема крачка напред, нито се случва нещо с тях. И никой на сто процента не казва, че няма опасност за живота на хората.

Хората в Горни Лом настояват останалите в завода боеприпаси да бъдат изнесени или обезвредени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите пред НС майки са доволни, че Бисер Петков остава министър
Протестиращите пред НС майки са доволни, че Бисер Петков остава министър
Разследват мотивите за нападение в Париж, при което бяха взети заложници
Разследват мотивите за нападение в Париж, при което бяха взети заложници