Първи случай на африканска чума по свинете в Благоевградска област

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Благоевградска област. Заразеното животно е било намерено в река Струма край Кресна. На извънредна епизоотична комисия са обсъдени мерките, които ще бъдат предприети. А в Русенско - най-засегнатия от заболяването регион, вече са загробени 70 хиляди прасета.

от БНТ
16:14, 15.08.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В осемте огнища ситуацията е овладяна, заявиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера е установена още една положителна проба на диво прасе, този път на остров Батин.

Във всички свинекомплекси в Русенско, където беше регистрирана африканска чума, вече е приключила първичната дезинфекция, чиято цел е да прекрати разпространението на заразата, за да може да се възстанови производството.

д-р Николай Ненов - началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: 45 дни са два инкубационни периода на вируса. Но евентуално, евентуално се препоръчват три цикъла, което прави 65 дни, след като бъде завършена окончателната дезинфекция.

По прогноза на ветеринарните лекари производството в засегнатите комплекси ще може да се възстанови до 5-6 месеца. За да не се разпространи отново заразата, местата, където са загробвани прасетата, непрекъснато се наблюдават.

д-р Николай Ненов - началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: На Николово, които са първи, ямата, в която са загробени животните, е спаднала с 3 метра. Там ще трябва да се запръсти наново - двата метра пръст, сега около още 2-3 метра ще има отгоре.

Заради влошената епизоотична обстановка в Русенско са определени допълнителни мерки за страничните животински продукти от месопреработвателните предприятия.

д-р Николай Ненов - началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе: Трябва да бъдат загробвани на такива площадки. Отнася се за Щръклево, за Иваново и за Русе, където има такива кланици и предприятия.

Тази мярка ще продължи поне 40 дни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още двама души са заразени със западнонилска треска у нас
Още двама души са заразени със западнонилска треска у нас
Дете скочи на релсите на метростанция Сердика 2
Дете скочи на релсите на метростанция Сердика 2