НОВИНИ

Първото българско издание за история на модата през 20-ти век

Модният дизайнер Мариела Гемишева представи своята книга "Време и стил". Това е първото авторско и академично издание за история на модата през 20-ти век на български език. Предназначено е за студенти от специалност "Мода" в Националната художествена академия, но и за всички интересуващи се от мода.

bnt avatar logo
от Андреа Драганова
21:52, 29.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Историята на модата през 20-ти век, събрана в книгата „Време и стил". Как се променя стилът през десетилетията.

Поглед в миналия век с типичния си предизвикателен почерк ни предлага Мариела Гемишева.

Мариела Гемишева: История на модата на 20-ти век е фундамент за модата, с която ние се занимаваме в момента, тоест в съвременен смисъл, естествено в 21 век.

Мариела Гемишева е известна с многобройни, нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и артпърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков. За нея изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие - динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм".

Мариела Гемишева: Нещо, което за мен беше най-интересно и съответно най-трудно, е да селектирам текста по начин, по който да бъде полезен за хора, които си занимават професионално с мода, да могат да избират, а не да се подчиняват на така наречените тенденции, т.е така наречените тенденции, изградени през 20-ти век и влезли в 21 да могат да бъдат ясни, да могат да бъдат разбираеми в смисъл такъв оттук нататък всеки да може да избира.

Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства. Провокацията този път беше под формата на музикална изненада с участието на Ива Янкулова, която е и основен модел в книгата.

Ива Янкулова: Знаейки, че правим нещо нетипично и нещо дори бих казала иновативно, все пак това е учебник, който ще бъде официален учебник в академично издание, няма такова нещо правено досега и е вълнуващо винаги.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус пламна на метри от бензиностанция
Автобус пламна на метри от бензиностанция
Липсват средства нови сортове лимец
Липсват средства нови сортове лимец