НОВИНИ

Хелис, столицата на гетите Хелис

Археолози разгадаха още една от тайните на траките. Оказва се, че столицата на гетското царство Хелис е разрушена не от силен враг, а от мощно земетресение. Учените успяха да разкрият царската част на града, който е проектиран със замаха на един велик владетел и със самочувствието да се противопоставя на най-силните във времето си. Кой е бил този владетел и откъде се взима богатството на траките, за да строят гробници като Свещарската - репортаж на Мария Чернева и Станислав Ангелов от поредицата "Пътуване в миналото"

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Станислав Ангелов
19:41, 04.08.2016
17747
Чете се за: 03:50 мин.
У нас

Градът е бил богат, затова и защитата му е мощна. Често е атакуван - следи от катапулти още стоят. Но не те са причината за пълната разруха. Това са останките от крепостната стена и на кулата на Хелис - столицата на гетското царство. Най-ясното доказателство за това, че траките са били достатъчно силни, опитни и богати, за да се противопоставят на Лизимах, най-могъщия наследник на Александър Велики.

Лизимах определено не е успял. И поне разкритата сега кула на Хелис изглежда неразрушима. Изградена от огромни каменни квадри, които са я изпълвали плътно.

проф. Тотко Стоянов - ръководител на археологическите разкопки: "Да, тук кулата си е била плътно запълнена до нивото на платформата на стените, което я прави по-устойчива за стенобитните машини.
М. Ч. - Значи е имало тогава, това е била основната опасност?
проф. Тотко Стоянов
- Имало е, да. В този период машините за атака на градовете и за отбрана са били изключително развити - стенобойни машини, каменометни машини, стрелометни машини

Нито една машина, обаче, не може да разхвърля така тежките камъни навсякъде и далеч от основите. Явно е било земетресение, при това грандиозно. 250 години пр хр.

проф. Тотко Стоянов - Според специалистите, той е имал магнитуд над 7 по Рихтер, което и сега е катастрофално.Земетресението е било с хоризонтални и вертикални трусове, което означава, че те просто разнебитват всякаква конструкция и тая се разлетява на всички страни.

Зад най-укрепената част на града учените вярват, че се намира царския квартал, или базилея. В момента разкриват зала с есхара - или ритуално огнище, което по всичко личи има обществени функции.

проф. Тотко Стоянов: "Зала за пиршества, обаче ритуални. Такива има примерно в светилищата. Така че, това можем да го наречем хестиаториум. На гръцки между другото сега означава ресторант. Тази част е от т.нар. Югозападен квартал, който предполагаме, че е мястото, което са обитавали царската фамилия, аристократите, чиито гробове да проучени в източния некропол.

;

Или невероятната свещарска гробница, разкрита преди повече от 30 години. От тогава доста въпросителни около нея отпаднаха. Като това кой е погребан в нея и цялата история на мястото.

Тракийският цар, вероятно Дромихед е погребан в тази великолепна гробница заедно със съпругата си. За която учените смятат, че е дъщерята на Лизимах. Още едно доказателство, че е бил равен с големите на своето време.

Няма кой да е друг освен царят на гетите Дромихед. За който древният историк Диодор пише, че е победил в тежка битка Лизимах. След което го държал 2 години в плен заедно с армията му в столицата си Хелис. А археологическите проучвания извадиха толкова много история от мястото, че вече никой не се съмнява, че това е гетската столица Хелис.

Повече подробности можете да видите в предаването "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна одобри придобиване на 29% от акциите на Пловдивския панаир
Варна одобри придобиване на 29% от акциите на Пловдивския панаир
Крадат по-малко и по-евтини автомобили
Крадат по-малко и по-евтини автомобили