НОВИНИ

Оставиха в ареста трима полицаи, помагали на трафиканти на мигранти

Тримата пътни полицаи, обвинени, че са взимали подкупи от каналджии, остават в ареста. Четвъртият, задържан с тях, който е дежурил на караулка, е под домашен арест. Това реши окончателно Апелативният специализиран съд като прецени, че на този етап срещу тях има достатъчно доказателства. Служителите на МВР бяха задържани при нощна спецакция край Сливница, проведена със съдействието на "Вътрешна сигурност" на МВР. Прокуратурата твърди, че те са взимали по 50 евро на кола с нелегални, за да осигурят безпрепятствено пътуване към границата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:50, 04.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"Моля за по-лека мярка!" - толкова казаха пред съда обвиняемите. 3-мата полицаи Георги Жеков, Продан Георгиев и Николай Григоров бяха внесли молба, че не искат да бъдат снимани в залата. Единственият извън ареста - Красимир Евтимов, който е бил волнонаемен служител на МВР, отказа коментар.

Прокуратурата стъпва върху един основен свидетел Ивайло Николов. Той разказва, че бил спрян за проверка, докато карал чужденци към Калотина. Според разказа му, тогава полицай Жеков поставил финансови условия, за да могат колите с мигранти да минават без проблеми. След време униформените сами започнали да превозват нелегални, твърди обвинението, заради по-голямата доходност на тази работа в сравнение с подкупите.

Емануил Йорданов - адвокат на полицаите Жеков и Георгиев: "Целият абсурд в това дело е, че човекът, който се занимава с трафик на хора и си признава е свидетел, а тези, които според него му помагат в трафика на хора - са организирана престъпна група и са задържани".
;

Адвокатите обвиниха прокуратурата в общи приказки и медийна пропаганда. Според тях за 4 месеца разследване няма нито един конкретен автомобил с нарушители, описан по делото. В джоба на Жеков, според разследващите, са намерени 150 евро, в описани банкноти, които са били оставени от каналджия в караулката при Евтимов.

Людмил Рангелов - адвокат на Красимир Евтимов: "Тръгнал да му ги дава - те са за Жоро. Той му кимнал да ги остави. Той ги оставил и с това се изчерпва участието. Нито ги е предавал, нито ги е докосвал. С кимване ми даде да разбера, че е в течение на цялата работа...(смее се)

Всички аргументи на защитата бяха отхвърлени от магистратите. Фактът че основният свидетел уличава и себе си, не компрометира показанията му, прецени съдът. И посочи, че той подробно и "от кухнята", изяснява престъпната схема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С близо 1,8 милиона лева финансират три центъра за деца в риск
С близо 1,8 милиона лева финансират три центъра за деца в риск
Столично училище натрупа 100 хиляди лева дългове
Столично училище натрупа 100 хиляди лева дългове