НОВИНИ

Столично училище натрупа 100 хиляди лева дългове

С около 180 хиляди лева задлъжня столичното 148-мо основно училище " Любомир Милетич ". 100 хиляди са към държавата като огромната част от тези пари са били за осигуровки на учителите. Сигналът до район Слатина, в който се намира училището, е дошъл преди месец от Националната агенция за приходите. Останалите пари са задължения към Топлофикация. Подробности разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:24, 04.08.2016
Чете се за: 01:43 мин.
Още

- Какви са причините това да се случи ?

Според мен причините са най- общо две. След разговорите ми с новия директор на училището и с кмета на район " Слатина ", където е училището става ясно, че едната причина е недоброто финансово ръководство на училището от страна на досегашния директор, който вече е пенсиониран Стефан Дуфев и на счетоводителката на училището, която пък е подала молба за напускане.Това е едното, второто е че 148-мо е едно малко основно столично училище с около 300 ученици и затова получава малко пари по делегирания си бюджет, които явно не стигат.Това е по-големият проблем.

- Как е установено, че липсват 100 хил. за осигуровки на хората ?

Интересно е че вече бившият директор не е подал сигнал до община Слатина, така поне казва кмета Наталия Стоянова, че има финансови проблеми, а липсата е открита от Националната агенция за приходите, която е сигнализирала пък общината, че липсват 100 хил. за осгуровки на учителите. Защо точно тези пари са взети не се знае , /а не от заплати, ток и т.н./ От общината казват, че всичко това няма да се отрази на учителите, дългът е на училището и той ще се покрие от Фонда за подпомагане на училищата на столична община, но това пак са пари на данъкоплатеца, които ние всички трябва да платим.Тече и проверка по случая, но нека чуем Наталия Стоянова .

Наталия Стоянова, кмет на район Слатина
Сезирали сме компетентните органи да се направи проверка има ли някаква злоупотреба- надявам се да няма такава, а да става въпрос за лошо ръководство. Задълженията са на учебното заведение- те не са на хората, които работят в него, т.е. за всеки един човек, учител или друго лице за него е подавана декларация и няма притеснения за това, че няма осигуровки или е с прекъснати здравноосигурителни права.

- Има обаче още дългове на училището, нали така ?

Да, след разговора с новия директор Ани Деянова, която е директор от пет дни,стана ясно, че тя вече е установила и други задължения - това са още 80 хиляди лева към Топлофикация - София.Тя е била учител в това училище.Няма оплаквания от директора, но не изключва лошо финансово управление. Тя постави обаче и въпроса с малките делегирани бюджети на малките училища, които остават недофинасирани. Това е големият проблем на цялата система на делегираните бюджети. Ние още вчера поискахме интервю с гл. секретар на просветното министерство, който се занимава с финансовите въпроси, но такова днес не ни беше дадено. Трябва да кажа обаче, че преди две години в просветното министерство, ако си спомняте, имаше идея за нов начин на изчисление на парите за училищата. Не на брой ученици, а за добри постижения. Предвиждаше се също и базова издръжка на подобни училища от около 30 хиляди за належащи нужди. Да чуем директора на 148-мо училище за тази идея.

Ани Деянова, директор на 148-мо ОУ
Чудесно би било, ако се реши нещо такова на ниво министерство и регионално управление на образованието, чудесно би било.

За съжаление обаче идеята си замина заедно с тогавашното ръководство на министерството. Но проблемът остава и се задълбочава. Тъй като вече говорим не само за "страдащи" училища в малки селища и отдалечени райони, но и за такива в центъра на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста трима полицаи, помагали на трафиканти на мигранти
Оставиха в ареста трима полицаи, помагали на трафиканти на мигранти
Стотици се потопиха във виртуалната реалност
Стотици се потопиха във виртуалната реалност