НОВИНИ

Настояват за адекватни обвинения срещу задържаните телефонни измамници

Действала е строга йерархична структура, в която телефонните измамници на терен, са наемани по обяви за работа, без да познават поръчителите от високите нива. Тази организация е осигурявала дълготрайно действие на престъпната група в Плевенско.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:25, 04.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Пред БНТ от главна дирекция "Национална полиция" призоваха Пловдивската прокуратура този път да вземе мерки и на задържаните да бъдат повдигнати адекватни обвинения.

Организатори и мулета - така на професионален жаргон полицаите наричат участниците в престъпната схема на телефонните измами. Едните с години остават в сянка и както стана ясно след арестите в Плевенско, нямат и ден трудов стаж. Другите, напротив, попадат в схемата, защото си търсят работа по обява. Именно те в последствие вършат черната работа като мамят възрастните хора по телефона. Но в повечето случаи никога не виждат работодателите си, за които работят на процент.

Георги Несторов - "Престъпления против собствеността" - ГД "Национална полиция": "Натъквали сме се и на т. нар. от нас професионални мулета - хора, които много години се занимават с това нещо, някои от тях дори са влизали в контакт с реалните измамници, но това е изключително рядко. В повечето случаи са хора случайно подбрани от обяви за работа и по друг начин, случайно по телефона са се свързали с тях измамниците".
;

Има случаи, когато т. нар. мулета сами се свързват с полицията, когато разбират с какво трябва да се занимават. Стигането до организаторите дори тогава остава много трудно. Така отчасти е започнало разплитането и на конкретната схема в Плевенско. Парадоксално, това е втори арест за хора от високите нива само в рамките на година. А през това време престъпната им схема е продължила да действа безпрепятствено.

Георги Несторов - "Престъпления против собствеността" - ГД "Национална полиция": "Факт след като тези лица са задържани, имат повдигнати обвинения, че полицията си е свършила работата. Оттук нататък как да си ги обясним нещата. Надяваме се сега пловдивската прокуратура и съд да вземат необходимите мерки, за да получат адекватни наказания".

Тази година от полицията са отчели спад в броя на измамените по телефона. Напомнят, че трябва да ни светне сигнална лампичка - винаги, когато непознати ни поискат лични данни или пари по телефона, независимо колко драматично звучи сюжетът на измамата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия призова за край на преговорите с Турция за членство в ЕС
Австрия призова за край на преговорите с Турция за членство в ЕС
Един от четири търговски обекта в Южния парк е незаконен
Един от четири търговски обекта в Южния парк е незаконен