НОВИНИ

Депутати и членове на кабинета на Пучдемон обявиха, че ще подадат оставки

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон отказа да свика избори в Каталуня, освен ако няма отстъпки от Мадрид. По думите му решението за независимостта трябва да дойде от парламента. Междувременно привържениците на отцепването на Каталуния от Испания и противниците на тази идея започнаха дебати в парламента в Мадрид. Очаква се днес Сенатът в Испания да отнеме правомощията на автономното правителство в Барселона.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:42, 27.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
депутати членове кабинета пучдемон обявиха подадат оставки

Напрежението в Каталуня нарасна, след като Пучдемон първоначално даде сигнали, че предпочита независимост, впоследствие предпочете предсрочни избори, насрочи изявление, за да ги обяви и накрая се отказа от него. Малко след като обръщението му беше отменено в четвъртък след обяд, официални представители на каталуските власти казаха, че той все пак ще се появи в парламента, където трябваше да говори в 18 ч. българско време.

Малко по-късно в ново съобщение каталунските власти казаха, че той ще направи изявлението си от сградата на правителството. Формациите, подкрепящи независимостта - както в управляващата коалиция, така и извън нея - обвиниха Пучдемон в предателство, а някои депутати и членове на кабинета обявиха, че ще подадат оставки.

Вицепремиерът Ориол Жункерас, който оглавява Каталунската републиканска левица, съобщи, че партията му ще напусне регионалното правителство, ако действително бъде обявена независимост.

Възгласи против каталунския премиер се чуваха и по улиците, след като протест срещу решението на испанските власти да ограничат автономията на областта чрез т. нар. "чл. 155" прераснаха в демонстрация срещу възможността каталунският лидер да свика избори, вместо да обяви независимост.

Властите в Мадрид са раздвоени как трябва да се действа, ако все пак бъдат обявени нови избори. Социалистическата опозиция - втората най-голяма партия - предлага да се отмени ограничаването на автономията чрез процедура в Сената. Въпросът тепърва предстои да се реши в горната камара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургаският регион се възстановява след пороите
Бургаският регион се възстановява след пороите
КНСБ излиза на протест
КНСБ излиза на протест