НОВИНИ

Работодателите са длъжни да съобразят условията на труд с ниските температури

Главната инспекция по труда напомня на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия. Предупреждението е във връзка с прогнозите за драстичен спад на температурите и обилен снеговалеж, уточняват от пресцентъра на ГИТ.

bnt avatar logo
от БТА
15:25, 04.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
работодателите длъжни съобразят условията труд ниските температури

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метеорологични условия. Той трябва да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива мерки могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия. Други мерки са осигуряване на подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и т.н.

Мерките са описани подробно в наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея са посочени също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности са между 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.

В Инспекцията по труда сигналите, свързани с работа при ниски температури, са единични и обикновено са от работещи на закрито. При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие, отчитат от трудовата инспекция.

От ГИТ допълват, че най-често се въвежда промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира. Нарушенията, касаещи факторите на работната среда, част от които е микроклиматът, са свързани с липсата на измервания. След намесата на контролните органи на ГИТ, измервания се извършват, но те рядко са извън нормата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха оръжието, използвано за отвличането на камиона при атентата в Берлин
Откриха оръжието, използвано за отвличането на камиона при атентата в Берлин
Издирват мъж, опитал да прегази охранител на магазин на „Цариградско шосе”
Издирват мъж, опитал да прегази охранител на магазин на „Цариградско шосе”