НОВИНИ

Президентът Радев с нови критики към управляващите

Президентът с критики към управлението. Румен Радев коментира отношенията си с правителството, като посочи, че диалогът му с изпълнителната власт е труден и причина за това е "безконтролното управление и безнаказаната корупция".

bnt avatar logo
от З. Бояджиев, А. Алексиев
20:02, 12.05.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Като пример за добър диалог с правителството президентът посочи възстановяването на военното училище в Долна Митрополия, но добави,че това не може да бъде цената на неговото мълчание.

Румен Радев - президент на България: Премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря! Макар че такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на моя намеса.

Държавният глава открои като важна тема, където съгласието е наложително, привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Румен Радев напомни, че при посещението на германския президент е подчертал, че моделът на икономическо сътрудничество е успешен и че България е надеждна и перспективна дестинация.

Президентът смята, че истинският проблем на премиера е стилът на управление, в който липсва контрол. А това, според Радев, генерира корупция в големи размери. Той призова службите да се заровят в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица.

Румен Радев: Въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е което виждам като една необходимост, която да се извърши и, разбира се, затвор за прегрешилите, защото възстановяването на държавността минава през възмездието.

От ГЕРБ реагираха, че премиерът Бойко Борисов отдавна вече е дал указание на службите да разследват корупционните схеми:

Христо Грудев - народен представител: Така че негова е идеята и за контрол на офшорните сметки, негова е идеята и се работи усилено по това направление, наяве да излязат тези неща и съответните власти компетентните в България да вземат отношение по тези въпроси.

Няма как да има безконтролно управление убеден е още депутатът от ГЕРБ Христо Грудев, защото има разделение на властите.

Христо Грудев: Изпълнителна власт, законодателна власт, местна власт. Всичко, което предприема правителството минава през Народното събрание.

Според Христо Грудев изказването президента именно в деня на празника на Асеновград е било неуместно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Радев няма общо с преговорите с германския автомобилен инвеститор
Плевнелиев: Радев няма общо с преговорите с германския автомобилен инвеститор
Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги в Одрин
Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в Одрин