НОВИНИ

​Откриха източник на радиация в гараж във Варна

Сигнал за източник на радиация изправи на нокти жителите на блок на булевард "Сливница" във Варна. След подаден сигнал до полицията късно през нощта, униформените са се натъкнали на дефектоскоп за легална употреба, поставен в специален контейнер, в непосредствена близост до който има леко завишаване на нормите за радиация. За случая е уведомена Агенцията по ядрено регулиране, както и варненската Районна прокуратура. Направени са няколко контролни замервания, които показват, че извън гаража няма отклонение от нормите, съобщиха от полицията.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:05, 06.07.2017
5090
Чете се за: 00:54 мин.
У нас


Сигналът за източника на радиация е получен малко след полунощ на 6 юли. Служители на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили незабавна проверка. Свидетел на акцията става Искрен Иванов, който живее в блока.

Искрен Иванов: В 1:30 забелязах от терасата на блока полицаи с фенерчета, десетина полицаи, не мога да кажа точно и двама цивилни със специализирана апаратура.

Извиканите на място специалисти правят контролни замервания.

Ивана Милева, говорител на МВР – Варна: Установено е, че наистина в гаражна клетка, държа да отбележа – в специализиран контейнер, е поставен уред и в непосредствена близост наистина са установени завишени нива на радиация. А извън гаражната клетка изобщо никакво излизане от нормите на радиацията не е установено.
;;

Измерената радиация при проверката 0.08 микросиверта при допустими граници от 0.06 до 0.48. Уредът, който служи за проверка на качеството на заваръчните дейности, е съхраняван в специализиран контейнер. И от Районната прокуратура във Варна, и от Агенцията по ядрено регулиране потвърдиха, че опасност за хората няма.

Светла Казакова, началник отдел в Агенцията за ядрено регулиране: Повишение на мощността на дозата е имало само в помещението, където е бил гамадефектоскопът. В съседните помещения е фон. Така че няма какво да се притеснямат живеещите в блока и населението около блока.

Собственикът на фирмата притежава лиценз за извършване на дейности, контролирани от Агенцията за ядрено регулиране. Ядрените експерти заявиха още, че фирмата, която има разрешение за притежание и работата с дефектоскопа, е трябвало да го съхранява в хранилището на "Енергоремонт" в село Езерово. По изключение обаче уредът е оставен в гаража, който е собственост на фирмата. Това е нарушение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия и предвидената глоба е от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската полиция осуети терористично нападение
Турската полиция осуети терористично нападение
Забраниха ползването на питейна вода за поливане в Петрич
Забраниха ползването на питейна вода за поливане в Петрич