НОВИНИ

Равносметката: 20 години от 10 януари и щурма на парламента

Гости в предаването "Още от деня" бяха Стефан Софиянски и Красимир Премянов - знакови лица от българската политика.

равносметката години януари щурма парламента
bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 10.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

На 10 януари 1997 e организирано протестно шествие пред Народното събрание, сградата е обградена, има опит за погром и палеж. Има сблъсъци, има и ранени. Жан Виденов е подал оставка, размириците водят до отказ на БСП да състави второ правителство. Така се отваря пътя към предсрочни избори, които през април СДС печели. Тогава Стефан Софиянски става служебен премиер, а Красимир Премянов беше председател на ПГ на БСП.

Стефан Софиянски каза, че няма добри спомени, защото е бил на площада повече от 24 часа, "Тогава бяха българи срещу българи, това беше много тежко да го изживееш, да се опиташ да го промениш. Не че успяхме много, но в крайна сметка, ако погледнем дългосрочно, това предизвика една по-трайна промяна".

Красимир Премянов подчерта, че по- важни са изводите от такива събития, а не да се демонстрират различни мнения. По думите му протестът на 10 януари 1997 година не е бил спонтанен. " В българското общество беше заложено недоволство години наред. Това беше един организиран протест, който беше свързан с желанието да свалят управлението на левицата от власт".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В България строят кораб за над 600 милиона долара
В България строят кораб за над 600 милиона долара
Обама ще произнесе прощалната си реч
Обама ще произнесе прощалната си реч