НОВИНИ

Разбиха организирана престъпна група за имотни измами

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за имотни измами. Групата е действала на територията на столичния квартал Люлин. Присвоявала е имоти на починали хора, които нямат роднини и ги е продавала с фалшиви документи. 3-ма от петимата участници в групата са в ареста.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:32, 26.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

ГДБОП наблюдава групата от около седем месеца по сигнал за незаконна лихварска дейност в Люлин.

гл. комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Към този момент, в който работехме по тях - реално се установи, че активно се занимават с имотни измами.

Петимата мъже използвали проста схема. Част от тях оглеждали имоти, които изглеждат необитаеми и проучвали дали собствениците им са живи.

Георги Мойсев - наблюдаващ прокурор: Ръководителят на организираната престъпна група има доста широки контакти, нерегламентирани, с държавни служители по различните държавни и общински служби, е проверявал, дали този имот е имал наследници.

Групата плащала между 1500 и 5000 лева на хора без доходи да изготвят завещание от името на починалия собственик на имота. Саморъчно написаният документ се представял пред няколко нотариуса.

Георги Мойсев - наблюдаващ прокурор: След като се обяви с нотариален акт, с който се представя правото на собственост на това лице бушона, със саморъчното завещание при един нотариус, при друг нотариус се изважда констативен нотариален акт, с който се признава правото на собственост на това лице бушон. След, което вече при трети нотариус се извършва и продажбата на апартамента.

Така са продадени над 10 апартамента. Разследващите проверяват дали в схемата са участвали нотариуси.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Ако се съберат доказателства, че тези нотариуси или някои от тези нотариси или един нотариус имат участие, съзнателно в тази дейност и не са подведени - съответно ще бъдат повдигнати обвинения.

Проверяват се и държавните служители, които са изнесли информация за собствениците на имотите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори от страната протестираха за справедлива присъда
Таксиметрови шофьори от страната протестираха за справедлива присъда
Ще загуби ли евросубсидиите собственикът на бедстващите коне?
Ще загуби ли евросубсидиите собственикът на бедстващите коне?