НОВИНИ

Разкриха мащабна схема за източване на пенсии, задържан е шефът на НОИ-Силистра

Шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев е задържан заедно с още петима души. Спецпрокуратурата разследва източване на пенсионния фонд чрез отпускане на пенсии с фалшиви документи. Пред "По света и у нас" зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира и другите две шумни разследвания тези дни - от Барселона Ветко и Маринела Арабаджиеви правили опити да прикриват следите от данъчните измами и прането на пари, в които са уличени. Двамата полицаи от 2-ро РПУ, арестувани като покровители на престъпната група, разбита вчера в столичния квартал "Орландовци", пък са с повдигнати обвинения.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 08.03.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Освен с най-много пенсионирани по болест, Силистра се оказва, че е регион където, без да си работил можеш да получиш максимална пенсия.

Според разследващите шефът на НОИ в града Милен Пенчев е участвал в схема, чрез която се удостоверявало, че определен човек е работил в минната индустрия необходимия брой години, за да получи най-високата пенсия, която законът позволява. Услугата струвала 10 хиляди лева, които групата на Пенчев прибирала. Била достъпна, защото се предлагала на разсрочено плащане след отпускането на пенсията.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Картата - дебитната, по която се получава тази пенсия седи в част от групата и те се занимават с това да всеки месец да теглят пенсията, докато не се събере сумата от 10 хиляди лева, колкото струва услугата.

След това картата се връщала на пенсионирания и той получавал пенсията си пожизнено. Камерата на "По света и у нас" видя, че в часовете преди обед прокурори и криминалисти претърсваха апартамента на Милен Пенчев в Силистра. Шефът на местния клон на НОИ също беше там.

Разследването е започнало преди няколко месеца, установени са и посредниците, които набирали кандидати за максимална пенсия, без да имат право да я получават.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Предвид обстоятелствата, които бяха по предишната реализация в Силистра, трябваше малко да забавим темповете, да съберем допълнителни доказателства, защото когато стартираха другите операции за ТЕЛК-овете имаше така едно напрежение и позамря дейността.

Според разследващите, след десетина дни групата е възобновила дейността си. Има съмнения за участници в тази схема и от София, където също бяха извършени обиски.

;

По повод задържането на фамилия Арабаджиеви в Испания, зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че най-вероятно от септември двамата съпрузи са се укривали край Барселона. Според наши източници, проследена кореспонденция е издала местонахождението им.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В края на миналата година постъпи информация, че същите се намират в имот собственост на лицето Георги Семерджиев на територията на Испания.

Разследващите разполагат с данни, че Арабаджиеви са се опитали да укрият документи. Част от доказателствата за пране на пари и укриване на данъци прокуратурата е поръчала да бъдат събрани от имота, където са задържани.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Компютърни конфигурации, телефони, документи на хартия, всичко, което касае предмета на разследването в България.

Търсят се документи и за регистрирани фирми в офшорни зони. Собственикът на имота Георги Семерджиев, близък до Евелин Банев - Брендо, който вчера също беще задържан, днес е освободен. За него имаше искане за задържане от Швейцария, но то е оттеглено. Районната прокуратура в София обаче започна разследване срещу Семерджиев за укривателството на Арабаджиеви.

;

Още подробности станаха ясни и за акцията в "Орландовци". Има доказателства, че част от задържаните са участвали във въоръжения грабеж от пощенски клон в кв. Бенковски преди година. На 14 души от семейния клан Гольовците са повдигнати обвинения и ще им се иска постоянен арест.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Участие в организирана престъпна група, ръководител един на групата. Към този момент ще бъдат кражби, грабежи, наркотици и акицзни стоки без бандерол, производство и разпространение.

Открити са над 1 тон тютюн, цигари и машини за производството им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След акция Хоро на НАП - ще глобят ли хореографа от с. Марково?
След акция "Хоро" на НАП - ще глобят ли хореографа от с. Марково?
Зам.-началникът на кабинета на Белия дом подаде оставка
Зам.-началникът на кабинета на Белия дом подаде оставка